на живо

Смяната на властта в "Левски" (ОБОБЩЕНИЕ)

"Сините" имат нов собственик и той не е Васил Божков

"Левски" има нов собственик, но той не е бизнесменът Васил Божков. На Общото събрание на клуба днес (6 март) стана ясно, че най-голям дял от акциите на "сините" вече притежава Георги Попов - един от приближените до бившия собственик на ЦСКА и негов съдружник в няколко фирми.

Попов е собственик на 86,6% от акциите на клуба. 10% остават притежание на организацията на феновете - Тръст "Синя България", а в по-малки акционери са останалите около 3%. 

Новият шеф в "Левски" е станал притежател на акциите на бившия мажоритарен собственик - Спас Русев (49,89%), както и на тези на Даниел Боримиров (18,42%) и Стоян Кръстев (18,42%). 

На Общото събрание самият Васил Божков не присъства. Той обаче никога не е заявявал своето намерение да застане начело на "Левски". Неговата компания "НОВЕ Холдинг", в която дял има и Попов, излезе с обръщение, че сътрудничеството със "сините" ще продължи "докато съществуват възможности за растеж и бизнес интересите на двете страни съвпадат".

Снимка: Lap.bg

Промени бяха осъществени и в Надзорния съвет на "сините". На мястото на Спас Русев, сина му Евгени Русев и футболната легенда Кирил Ивков влязоха един от съдружниците в една от най-големите компании за спортни залози у нас - Александър Тумпаров, и юристът Михаил Тодоров.

На очакваното Общо събрание беше приет одитът за дейността на "Левски" за изминалата 2018 г., както и финансовия отчет, който стана публично достояние на сайта на "сините" вчера (5 март).

Снимка: Lap.bg

В първото си изявление пред акционерите новият собственик на "Левски" предложи бившите членове на Надзорния и Управителния съвети на клуба да не се освобождават от отговорност. Изказването на Попов беше посрещнато с аплодисменти.

На пресконференцията след събитието новият изпълнителен директор на "сините" Павел Колев заяви, че приоритет пред клуба ще бъде развитието на детско-юношеската школа. Разходите за заплати на футболистите също ще бъдат намалени.