на живо

Снегът не е пречка за волейболните ентусиасти (ВИДЕО)

Организаторите имат амбиция спортът да бъде включен в програмата на зимните олимпийски игри

cev.lu

Със сигурност сте виждали волейбол на пясък, но знаете ли, че съществува и волейбол на сняг? Да, няма шега! Дори има турнири, в които състезателите се борят за купи и медали, а амбицията на организаторите е спортът да влезе в програмата на зимните олимпийски игри.

Правилата на зимния волейбол са същите като при плажния, само че се играе с футболни бутонки и геймовете са до 11 точки. Победителите трябва да спечелят 2 от 3 гейма, като единствено финалните срещи се играят 3 от 5 гейма.

Лихтенщайн наскоро прие една от надпреварите по зимен волейбол. В красивото селце Малбун впечатление направи двойката на домакините при мъжете Мануел Гар и Максимилиан фон Дайхман.

Двамата бяха поставени под номер 14 в основната схема от 21 мъжки двойки. След втория мач изпаднаха в групата на аутсайдерите, но успяха да се върнат в основната схема и да стигнат до финал. В решаващия мач се изправиха срещу германския тим Йенс Елмрих и Майк Винклер. Двата отбора направиха и рекорд за най-дълъг гейм в историята на Европейската верига (24:22). След 5-геймова битка Гар и фон Дайхман измъкнаха победата. Мануел Гар признава, че това е първата му изява на сняг.

Финалът при жените спечелиха Марта Озолиня и Йекатерина Степанова от Латвия. Мачът приключи с резултат 3:1 (7:11, 11:5, 11:5, 11:6) срещу Анна Досталова и Михаела Кноблохова от Чехия. За двойката от Латвия това беше дебютен турнир.