на живо

Снимат сериал за "Златното момче" на Аржентина

Бурният живот на Марадона е вдъхновил дори филмовото изкуство

Getty Images

Животът на първият притежател на почетна "Златна топка" на списание „Франс футбол” - Диего Армандо Марадона е вдъхновил дори филмовото изкуство.

От аржентинската телевизия "Телефе" са успели да постигнат споразумение с бившия селекционер на "гаучосите" за биографична поредица от телевизионни епизоди.

На представянето на новия проект Марадона заяви, че се чувства много "щастлив и ентусиазиран".

"За всеки месец от живота ми могат да се снимат 100 епизода. Това, което съм преживял, надхвърля и най-развинтеното въображение", каза дон Диего.

Програмният директор на телевизията Томас Янкелевич обяви, че в момента се търсят подходящи партньори, с които да бъде произведена "безпрецедентна суперпродукция".

Диего Армандо Марадона е роден на 30 октомври 1960 г. в Ланус, близо до Буенос Айрес. Футболната му кариера започва още от 10-годишна възраст, когато той играе за "Лос Себолитас" (детския отбор на "Архентинос Хуниорс"). 

Снимка: Getty Images

Марадона прави дебюта си в мъжкия отбор на Аржентинос Хуниорс на 20 октомври, 1976 срещу Талерес до Кордоба. Само четири месеца по-късно прави дебюта си с националния отбор, като става най-младия дебютант в историята на аржентинския национален отбор срещу Унгария. 

На 22 февруари 1981 г. Марадона изиграва първия си официален мач за Бока Хуниорс като отбелязва два гола във вратата на Талерес. За Бока Хуниорс Марадона отбелязва 28 гола в 40 мача.

Снимка: Getty Images

Аржентинецът преминава през клубните отбори "Барселона", "Наполи", "Севиля", "Нюелс Олд Бойс", а накрая отново се завръща в "Бока Хуниорс", където завършва кариерата си на професионален футболист. 

С националната фланелка Марадона има отбелязани 34 гола в 91 мача. През 1986 г. легендарния футболист завоюва и световната титла, както и "Златната топка" за най-добър футболист на световното първенство. Един от най-запомнящите се мачове на Марадона, а и в историята на футбола, е четвъртфиналът срещу Англия. В този мач той отбелязва 2 гола, единият от които с ръка.

Главният съдия Али Бин Насер признава гола след известно колебание, виждайки страничния съдия Богдан Дочев да се движи с флагчето си към централната линия на игрището. След мача Марадона произнася знаменитата фраза: „Ако е имало ръка, това е била ръката на Бога“.

Снимка: Getty Images

Вторият му гол в този мач идва след грандиозен дрибъл започнал от централната линия на терена, финтирайки четирима английски играчи. Той получава името "Гол на века".

В периода от 2008 до 2010 г., аржентинецът ръководи националния отбор на "гаучосите". Аржентина успява да се добере до четвъртфиналите на Световното първенство през 2010 г., където се изправят срещу Германия, която ги отстранява от турнира с резултат 4:0. 

Снимка: Getty Images

Диего Марадона има множество спечелени отличия, включен е в идеалния тим от 11 живи легенди на футбола и е определен за най-добрият футболист на XX век по гласуване на официалния сайт на ФИФА, където той набира 53,6 % от гласовете.