на живо

Снимката, която разпали войната между Джокович и Австралия

Фиаското води началото си от публикация на 4 януари

Случаят "Джокович" продължава да бъде тема №1! Около час преди да разберем дали лидерът в световната тенис ранглиста ще се окаже с анулирана виза и ще пропусне Australian Open, местните медии опитаха да разплетат сложния възел на скандала, прераснал в политически.

Те са единодушни - Джокович можеше да избегне фиаското, ако беше запазил мълчание в социалните мрежи. А една определена снимка е причината за старта на лавината от проверки, разпити и арести!

Снимка: Reuters

През миналата година Джокович пазеше в тайна ваксинационния си статус. Заяви, че не е против ваксините, но подчертаваше също, че всеки има свободата да избира. До пристигането на сърбина в Австралия обаче, никой не знаеше дали Джокович е имунизиран срещу коронавируса.

Светът научи, че той не е на 4 януари, когато тенисистът публикува в социалните мрежи кадър от заминаването си за Австралия и сподели, че ще участва в първия турнир от Големия шлем за сезона... с медицинско изключение.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

Снимката разгневи австралийците, които бяха принудени да спазват строги противоепидемични мерки в продължение на месеци, срещу уверение, че за никого, особено за чужденците, няма да е различно.

Това е и причината след първото анулиране на визата на Джокович, министърът по имиграционните въпроси Алекс Хоук да се възползва от правото си да разпореди депортиране на Джокович в името на обществения интерес.

Какъвто и да е бил планът на организаторите и на екипа на Джокович, той се е провалил гръмко на 4 януари. Сега всичко зависи от адвокатите на сърбина и от тримата съдии в Мелбърн, които ще вземат съдбоносното решение по случая!

Снимка: Reuters