на живо

София е домът на Европейския фестивал по стрийт футбол (ВИДЕО)

Столицата е вторият домакин на надпреварата след Манчестър

Снимка: bTV

Близо 100 играчи от 12 тима се включват в Европейския фестивал по стрийт футбол, чийто домакин е София. 18 младежи, разпределени в три отбора, са представителите на България в надпреварата.

Видео:

В мъжкия турнир гости са съставите на Литва, Северна Ирландия, Румъния и Австрия. Създаден бе и отбор на бежанци и мигранти, живеещи в България. В женския турнир се включват тимовете на Унгария, Гърция, Италия и Финландия. 

Българските участници при мъжете са основно от институции и от ромски махали и са част от българския "Отбор на надеждата". Това са хора на ръба на социалната изолация, като идеята на събитието е да им върне вярата в собствените сили, както на терена, така и извън него. 

Снимка: bTV

Преди да се впуснат в дъждовни футболни битки всички те взеха участие в разнообразни семинари за личностно развитие – от сугестопедичен курс през танцова работилница и вокална сесия до тренировка по катерене. Целта на заниманията е да им помогнат да изградят качества и умения, с които да развият потенциала си.

Снимка: bTV

"Повечето от тях не са напускали местната си общност. Повечето от тях са израснали в институции. Има хора, които са алкохолозависими, наркозависими. Това че получават подкрепа от една по-голяма общност, която се сформира от участниците от треньорите, мениджърите, целите екипи, наистина им помага за това те да преодолеят проблемите си", заяви пред bTV Виктор Кирков - организатор на Европейския фестивал по стрийт футбол. 

"Важно е, че участниците тук срещат нови приятели от други държави. Гордостта, с която представляват родната си страна е неописуема. Основният спомен, с който ще запомня турнира в София, е ентусиазмът в очите на българските представители", категоричен беше Райън Маки - директор на световното първенство за бездомни, под чиято егида се провежда Европейския фестивал по стрийт футбол. 

Следващото издание на фестивала е в Грац, като там ще се включат страни, които не взеха участие в изданията на надпреварата в Манчестър и в София.