на живо

София, Варна и Русе приемат световното по волейбол

Кметовете и федерацията увериха, че България е готова за важните мачове

Lap.bg

Срещите от световното първенство по волейбол, на което България е съвместен домакин с Италия, ще се играят в София, Варна и Русе. Шампионатът стартира на 10 септември 2018 г,., а решителният мач ще се изиграе на 30 септември на Апенините.

На официално събитие днес председателят на българската федерация по волейбол инж. Данчо Лазаров, на италианската федерация - Пиетро Бруно Катанео и на европейската федерация - Александър Боричич, се срещнаха с кметовете Йорданка Фандъкова, Пламен Стоилов и заместник кметът на Варна Коста Базитов.

И двете страни увериха, че организацията върви по план и до старта на шампионата всичко ще бъде готово, за да приеме световния елит на спорта у нас.

Отборите участници са 24 - 12 в Италия и 12 в България. Разделени са в две групи по шест отбора. До момента са ясни 22 от тях - България, Италия, Полша, Франция, Холандия, Словения, Русия, Сърбия, Финландия, Япония, Австралия, Белгия, Бразилия, Иран, Китай, Аржентина, САЩ, Доминиканска република, Канада, Тунис, Египет и Камерун.

Последните два участника на шампионата на планетата ще станат ясни на 12 ноември, когато ще завърши последната квалификация. В нея ще участват Куба, Пуерто Рико, Мексико и Гватемала.

Следващото голямо събитие, което ще се проведе във връзка със Световното първенство, е официалната церемония по тегленето на жребия, която ще се състои на 30-и ноември във Флоренция.