на живо

Цветан Соколов: На три гейма сме от Токио (ВИДЕО)

Тази вечер България излиза срещу Бразилия в директен сблъсък за олимпийска квота

Диагоналът на националния отбор по волейбол Цветан Соколов призна, че е доволен от победата над Пуерто Рико в олимпийската квалификация и той и съотборниците му са готови за Бразилия. Победителят от мача тази вечер във Варна от 20:30 часа ще се класира за олимпийските игри в Токио догодина.

"Бих казал, че играхме много по-добре, отколкото в петък. Тогава бяхме много по-напрегнати, по-сковани във всички елементи, но сега играхме просто по-освободено и нещата ни се получаваха, което се видя на игрището. Неделя е съвсем различен ден, съвсем различен мач, който наистина означава много за двата отбора - който победи, отива на олимпиада. Излизаме да се раздадем, да се опитаме да вземе своето на собствена земя. Три гейма ни делят от Токио, но първо тези три гейма трябва да си ги извоюваме, за да отидем в Токио. В момента нека да мислим как да си починем, да се възстановим за мача, да подготвим най-добре тактически мача с Бразилия и да излезем, да се раздадем и да се забавляваме. Абсолютно сигурен съм, че няма да са три гейма, да се надяваме, че накрая ние ще вземе три гейма, а колко гейма ще са - не ме интересува, дори да са пет, но ние да вземем три. Бразилия може да се бие със сервис и блок, както всеки един отбор в света в момента. Ако биеш хубав сервис, подреждаш си добре блока и нещата са много по-лесни", каза Соколов след края на мача с Пуерто Рико.

Либерото Теодор Салпаров добави: "Държахме по-голяма концентрация във всички геймове, не допускахме такива сривове като срещу Египет. Започнахме с малко по друг състав и Розалин Пенчев и Мартин Атанасов показаха много добра класа, много добро ниво, което може само да ни радва. Ние имаме много хора, които могат да бъдат равностойни, няма първи, втори състав и това е много положително. В мача с Бразилия, който решава олимпийската квота, всеки един ще бъде жизненоважен да помогне. Нивото на Бразилия, сами знаете, не е нито на Пуерто Рико, нито на Египет и затова съм радостен, че изиграхме един много добър мач без много спадове в играта. Говорихме си, че ако изиграем един добър мач преди срещата с Бразилия, ще имаме друга увереност и се радвам, че се получи и всички момчета, които ще вземат участие, вярвам, че са готови на 100% да покажат потенциала си, защото в такива мачове, в които задължително трябва да спечелиш, в годините малко ни изиграва лоша шега напрежението. Но аз смятам, че отборът е готов да покаже най-добрата си игра и дай Боже за победим. Бразилия трудно можем да я победим с 3:0, няма какво да се залъгваме. Разковничето, според мен, моят опит в годините, когато сме били Бразилия, е да посрещаме добре, да имаме хубав сайд-аут и да натискаме със сервиза".

Мартин Атанасов също коментира представянето на "лъвовете"" "Доста важна победа за самочувствието преди мача срещу Бразилия. Смея да кажа, че спечелихме доста категорична победа и успяхме да зарадваме всички. Винаги има напрежение, но с всяка една точка успявам да вляза в играта и да играя по-хубаво и по-хубаво, и се радвам, че треньорът разчита на мен в такива мачове. За мача с Бразилия е важно да има един колектив, всичките играчи могат да помогнат с нещо, ние сме 14 души, които могат да помогнат с нещо, така че няма титуляри и резерви за мен. Надявам се да се напълни залата, това наистина много ще ни помогне и се надявам сервисът да тръгне не само на мен, но и на всички, защото това ще е един от най-важните елементи за успех срещу Бразилия", каза Атанасов.