на живо

Спас Делев - бързакът с характер, който дочака звездния си миг

В биографията си футболистът има и няколко скандала

Спас Делев - името което звучи отвсякъде, въпреки напрегнатата политическа обстановка. Не, той не е кандидат за депутат, нито участва по какъвто и да е начин в изборите. Делев обаче донесе неочаквана радост на цяла България отбелязвайки двете попадения, с които "лъвовете" победиха европейските шампиони от 1988 г. - Холандия. 

Роденият в петричкото село Ключ футболист дочака своя звезден миг! След години лутане между различни отбори и преминал през няколко скандала, Спас доказа, че може да бъде дисциплиниран, отговорен и да прави това, в което е най-добър - да вкарва.

Делев е роден на 22 септември 1989 г. и бързо се ориентира към футбола, въпреки че баща му е ханбалист. Той не висок, но това подпомага бързината и повратливостта му. Започва като юноша на местния "Беласица" Петрич, а след това се мести в "Пирин" Благоевград, където бързо показва таланта си и става голмайстор на втора дивизия. 

В българското елитно първенство дебютира на 4 март 2009 г. в мач от турнира за Купата на България срещу ЦСКА и веднага привлича вниманието върху себе си. През второто полувреме той отбелязва изравнителния гол, а в край на срещата "орлетата" триумфират.

"Червените" от София не могат да пропуснат да привлекат подобна перла в селекцията си. През 2010 Делев преминава в ЦСКА първо под наем за един сезон, а след това и срещу трансферна сума. Бързоногият нападател се е превърнал в сензация у нас. Офертите са много, а той еднолично е избран за "Най-добър млад футболист" от Асоциацията на българските футболисти. Освен това получава повиквателна от националния отбор за младежи.

На стадион "Българска армия" обаче конкуренцията си казва думата и Делев по-често остава резерва през първата година на престоя си. Дебютът си прави срещу "Динамо" Москва в турнира Лига Европа. В първата среща на българска земя, завършила 0:0, нападателят прави фрапантен пропуск, но в реванша е на ниво - отбелязва гол, който праща "червените" в груповата фаза на турнира.

Участието му в европейските двубои на ЦСКА не остава незабелязано от световната футболна общественост. В офисите на "червените" пристигат няколко оферти, а Спас решава да облече фланелката на турския "Мерсин" срещу 1,6 млн. евро. Сумата обаче не е официално потвърдена от двата клуба. Нападателят взима участие в 12 мача, в които вкарва 2 гола. След края на сезон 2012/2013 той обаче прекратява договора си с клуба, заради неразрешени финансови отношения.

Делев се връща на "Българска армия", където вече е изградил статут на любимец на публиката. Въпреки 5-те си гола в 14 мача, нападателят успява да се забърка в скандал.

Преди мача с "Локомотив" София той и съотборникът му Иван Бандаловски са засечени в благоевградска дискотека. "Червените" губят мача и въпреки че и клуба, и футболистите отричат за скандал, съмненията остават. Те са подсилени и от скандал, в който Делев се забърква по време на гостуването на националния отбор на Беларус. Двамата с Чавдар Янков предпочитат нощния живот в Минск пред режима, което принуждава треньора Лотар Матеус да ги отстрани от отбора. Самият Делев не крие, че често разпуска в нощните заведения, но е категоричен, че това не пречи на формата му на терена.

Следващата стъпка в кариерата му е испанският "Лас Палмас". За тима Делев играе само в 7 мача, в които не отбелязва гол. А след края на сезона двете страни разтрогват договора по взаимно съгласие.

"Локомотив" Пловдив приютява Спас, който вече има слава на по-голям купонджия, отколкото на голмайстор. Очевидно е обаче, че топката за нисичкия нападател е като колелото - не може да се забрави. В 29 мача за пловдивските "железничари" той отбелязва 4 гола. 

Следва трансфер в "Берое", където осъществява една от мечтите си - да прати топката във вратата на "Левски". Очевидно Спас е пораснал, а и физическата му форма вече говори, че набляга повече на изпълненията на терена, а не в нощните заведения. 

В началото на настоящия сезон Делев се отправя на поредното си приключение в чужбина - полския "Погон" Шчечин. Ръководството разчита на него, а той се отблагодарява за шанса с 4 гола до момента.

Делев често остава извън новините в България... поне до вчера (25 март), когато наказа Холандия с два гола, които му осигуриха заслужено място в емисиите, дори в изборния ден.

"Сега трябва сме здраво стъпили на земята. Забравяме успеха тази вечер и работим здраво", беше категоричен Спас след мача. Ако има човек в отбора, който със сигурност знае как да превърне неуспеха в триумф, това със сигурност е бързакът от село Ключ, който дочака своя звезден миг.