на живо

Спас Русев: "Левски" има 20 млн. задължения, но те не са проблем

"Задача номер 1 е преструктурирането на клуба", заяви мажоритарният собственик на "сините"

Lap.bg

Мажоритарният собственик на "Левски" - Спас Русев, заяви, че клубът има задължения в размер на 20 млн. лева, но те не са проблем за правилното функциониране на "сините" и отборът е подсигурен финансово за завършването на настоящия сезон.

"Левски" в момента има около 20 млн. лева задължения. "Манчестър Юнайтед" сигурно имат и милиард дългове. Въпросът е дали може да погасяваш дълговете. "Левски" няма проблем и е подсигурен за успешното завършване на този сезон“, заяви Спас Русев пред "Спортно шоу Гонг" по "Дарик радио".

Мажоритарният собственик на "сините", който придоби акциите на клуба в края на август, разкри, че първата му задача е цялостното преструктуриране на "Левски".

"Вкарахме одитор, за да направим тотална диагностика, за да отидем там, където искаме. Процесът ще бъде тотално прозрачен. "Левски" не е еднолично дружество. Клубът не се идентифицира с един човек“, категоричен е Русев.

Той успокои феновете, че "сините" са изрядни при плащане на данъците си.

"Феновете да бъдат абсолютно спокойни за бъдещето на "Левски". Докато други отбори чрез финансови машинации ощетиха държавата с милиони, "Левски" е тук и си плаща данъците. Имаме нужда от феновете."

Русев коментира и спонсорското споразумение между "сините" и другата компания, в която притежава мажоритарния дял акции - "Виваком". Той опроверга информацията, че мобилният оператор ще участва в увеличаването на капитала на клуба. Въпреки това "Левски" до момента е получил 10 млн. лева по спонсорски договори от дружеството.

"Тези 10 милиона в "Левски", са част от печалбата на компанията. Тези акционери са се лишили от част от печалбата в полза на клуба. Ако аз поддържам това решение, то останалите акционери нямат тази емоционална обвързаност, за тях са важни икономическите компоненти и защо го правим. Сметката излиза само в полза на "Левски". "Виваком" биха желали да използват фенската маса от милион или над милион, за да промотират своите продукти. До този момент едва 25 000 абоната са се прехвърлили, това е 0,25%. Ако се постигне бройка от 10-200 хиляди, "Левски" ще има стабилно финансиране за години напред. Отборът на народа и операторът на народа, трябва да си подадат ръка и да работят заедно", разкри плановете си Русев.

Снимка: БГНЕС

Новата силна личност на стадион "Георги Аспарухов" заяви, че познава собственика на "Лудогорец" - Кирил Домусчиев, но не и министър-председателя Бойко Борисов, който е спряган за един от хората, които дават тон на делата в "Левски".

„Той е такъв тип политик, и каквото и да се случва в страната, хората му го приписват. Но в конкретния случай, той няма никакво отношение, мога да ви го гарантирам. Поне към мен. Единствената причина, поради която аз съм в отбора е големият спонсорски договор с "Виваком". Това е най-големият спонсорски договор в историята на българския футбол.“

Русев заяви, че познава с депутата от ДПС Делян Пеевски, който е спряган за собственик на "сините" в сянка, но не се е срещал с него от години.

Собственикът на "Левски" коментира и оставката на Люпко Петрович. Сръбският специалист напусна клуба часове преди мача срещу "Берое" от Първа професионална лига.

"Бях изненадан от напускането му и начина, по който го направи. Той е голям професионалист, работеше всеотдайно в "Левски" и не трябваше хората да го запомнят по този начин. Хората в България ще го запомнят по начина, по който той си тръгна – един час преди мач. Дали това е било негова лична мотивация или е имало друг тип конспирация, мога само да гадая, но по начина, по който бе направено, се целеше да се навреди на клуба. Съжалявам, защото аз исках той да завърши шампионата. Той бе споделил с мен, че това ще е последната му треньорска работа в "Левски", а аз исках да го изпратим като шампион. Никога неговата смяна не е била коментирана", разкри той.

Русев заяви, че вратите на стадион "Георги Аспарухов" са винаги отворени за бившия треньор на "сините" Станимир Стоилов и за легендата Наско Сираков.

"Вратите на "Левски" винаги са отворени за Станимир Стоилов. В момента той има договор за още една година с друг клуб, и преди всичко трябва да има коректно отношение към сегашните си работодатели. Ако той е свободен, или реши да прекрати договора си, вратите на "Левски" са отворени винаги. Нямам представа какво е възнаграждението му, нито за финансовите му условия, не съм запознат с такива детайли", и добави:

"В първия ми ден ми казаха, трябва Левски да има човек в Изпълкома на БФС. Аз останах изненадан, че Боби Михайлов, Мишо Касабов, Наско Сираков, те не ги приемат като хора на "Левски". Това е друго нещо, с което искам да се преборя в клуба. Може би Гонзо е прав, че в "Левски" са като орел, рак и щука. Тези хора трябва да са на трибуните и хората да стават, и да им ръкопляскат. Ние ги гоним.“

Русев се надява следващият треньор в клуба да бъде български вариант на бившия мениджър на "Манчестър Юнайтед" - сър Алекс Фъргюсън и да остане начело на "сините" поне 10 години.

Собственикът на "Левски" заяви, че неизплатени премии няма, а новият изпълнителен директор на клуба - Диана Иванова, е точният човек за работата и ще се справи със задълженията си.

Спас Русев е категоричен, че поставянето на козирка над новоизградения сектор "А" на стадион "Георги Аспарухов" е сред приоритетите му. Покриването на сектора ще струва над 4 млн. лева, но тази сума няма да повлияе на привличането на нови футболисти.

„Трябва да се намери балансът и трябва като приоритет да бъде подсигуряването на клуба. Защото иначе ще има несигурност и обезсмисля влизане в Европа.“

Той обаче не може да си обясни слабата посещаемост на мачовете на "Левски".

"В сряда толкова важен мач с "Черно море" и имаше 1000 човека. А като четеш в сайтовете имаш чувството, че става въпрос за стотици хиляди. Но това е като кокошката и яйцето. Хубавият футбол идва с вдъхновението, а вдъхновението идва с хората по трибуните"

"Понякога има разделение, кой е по-голям левскар. Виждам деца в сектор "Б", на по 20 години, които претендират, че са по-големи левскари от мен. Аз съм на 62 години и през целия си живот съм бил от "Левски". Допринесъл съм много. Поемането на клуб не е като да спечелиш обществена поръчка. Всички негативи са за собственика. Ти се лишаваш от собствената си свобода, за да помогнеш на любимия си клуб. Да не се делим на по-големи и по-малки левскари. Да се обединим и заедно да изградим новата история на Левски. Искам да върна хората на стадиона", завърши Русев.