на живо

Спасителят на Лапорта - един от най-богатите в Испания

Бизнесменът Хосе Елиас гарантира 40 млн. евро за президентската смяна

Жоан Лапорта официално ще встъпи в длъжност като президент на "Барселона" тази вечер. С основна заслуга това да се случи е един от най-богатите в Испания - Хосе Елиас. 44-годишният бизнесмен от Бадалона гарантирал 40 от необходимите 125 млн. евро, които Лапорта трябва да депозира в Ла Лига, за да започне втория си мандат на "Камп Ноу", пише "Марка".

Елиас е инженер, предприемач и главен изпълнителен директор на "Аудакс Реноваблес" - енергийна компания, основана през 2000 г. Милиардерът обаче не може да стане част от борда на директорите в каталунския клуб, тъй като не покрива изискванията. Причината: той е в "Барселона" от едва година, а минимумът е пет.

Лапорта и Елиас се познават от около година. Последният е известен със страстта си към скъпите коли и хеликоптерите.

Въпреки че също не може да бъде част от борда, вицепрезидентът на "Аудакс" Едуард Ромеу ще има огромно влияние върху политиката на клуба заради направената инвестиция.

Лапорта спечели президентските избори в "Барселона" преди седмица. Той събра 54,28% от вота на имащите право на глас "сосиос". За него гласуваха 30 184 души. На второ място бе Виктор Фонт с 29,99%, а трети се нареди Антони Фрейша с 8,58%.

За Лапорта това е завръщане начело на "Барселона" малко повече от десетилетие след първия му мандат в каталунския гранд - в периода 2003-2010 г. Бизнесменът бе смятан за фаворит още преди изборите, тъй като феновете вярват, че ще убеди футболната звезда и лице на клуба - Лионел Меси, да остане. В своята кампания Лапорта акцентираше именно върху възможностите си да задържи 6-кратния носител на "Златната топка" на "Камп Ноу".