на живо

Специален вагон ще вози екстремни спортисти до Драгоман

Шестото издание на „Байк и рън за Чепън“ ще е навръх Деня на Земята

Едно от най-популярните ежегодни състезания по планинско бягане и колоездене - „Байк и рън за Чепън“ край Драгоман, ще се проведе в Деня на Земята, 22 април.

Миналата година участваха близо 700 спортисти, включително от съседни държави. Очаква се сега интересът да бъде още по-засилен.

Надпреварата в красивата местност на Чепън планина и Драгоманското блато включва две дистанции - 40 км и 21,3 км. Тя е насочена както към професионалисти, така и към любители.

По традиция и тази година участниците ще могат да се придвижат до старта с влак – организаторите в партньорство с БДЖ са подсигурили специален вагон, който ще може да настани 100 бегачи, колоездачи и техните велосипеди в товарното отделение.

Предвидени са и голям брой съпътстващи активности - на площада пред Община Драгоман посетителите ще могат да разгледат щандове със спортна екипировка, да тестват велосипеди и да закупят благотворителни артикули във фондонабирателните каузи за Деня на Земята, а децата ще могат да участват в забавно детско състезание с много награди.

Сдружение за дива природа „Балкани“ и „Център за опазване на влажните зони“ пък ще проведат традиционен тур за запознаване с региона на Чепън планина и Драгоманското блато, неговите исторически и природни забележителности.