на живо

Спомен за Героя (ВИДЕО)

Параклис в памет на Гунди обедини кюстендилци

Понякога си спомняме за легендите. За хората, които са ни вдъхновили за цял живот.

Видео:

"Тълпи по него вървяха. Той дори не плюеше по терена. Това за него беше свещен килим", разказва Николай Ярев, член на фенклуб „Гунди” Кюстендил. 

"Той беше един идол, една икона за всички спортисти, не само със спортните си качества, но и с морала", добавя Васил Николов, председател на фенклуб „Гунди” Кюстендил. 

Спомняме си за приятелите, чийто отпечатък пазим дълбоко в себе си.

Снимка: bTV

"Човек, който с големите си качества е допринесъл да остане в мен, докато съм жив", категоричен е Димитър Ларгов - съотборник на Георги Аспарухов - Гунди в националния тим. 

"Искрен, скромен. Човек, при който нямаше грубости. Винаги е бил отзивчив. Това е Гунди – изключителен човек", спомня си пък Александър Костов - съотборник на деветката в "Левски" и в националния тим. 

Именно тези спомени обединиха фенклуба на Гунди в Кюстендил и фенклуба на Левски в града в името на кауза, за която вероятно ще чуете малко. Безкористна идея с една единствена цел - спомен за героя.

Те издигнаха параклис с името „Свети Георги Победоносец”. Храм, който сякаш се превръща в символ на онези времена, когато спортни величия като Никола Котков и Георги Аспарухов са пленявали сърцата на феновете с изпълненията си.

"Децата тука бягаха от училище, като идваха националите, да видят Гунди. Работниците бягаха от работа. Страшна работа. За Кюстендил беше празник", разказва още Николай Ярев. 

"Всичко, което върша е в памет на моя баща, за когото Левски беше всичко. Левски беше номер 1", пък е категорична Елка Бързакова - една от дарителките за храма. 

Снимка: bTV
Една след друга финансови и административни трудности забавят завършването на параклиса. Той обаче е мечта за председателя на фенклуб „Гунди” Васил Николов, който в рамките на 7 години не се отказва и въвлича толкова много хора в каузата. 

"Реших след като го няма него вече ние да направим нещо, той да остане безсмъртен”, споделя Николов. 

"С общи усилия, с много мъки, ходене. Постигнахме целта. Направихме един параклис, който ще остане в историята за по-младите да разберат кои са били великите Гунди и Котков", отбелязва от своя страна председателят на фенклуб "Левски" в Кюстендил Велизар Стоилов. 

Снимка: bTV
"Хората не са забравили Гунди и тоя параклис, който е направен напомня какво е било”, подчертава Александър Костов

Храмът е можело да бъде по-голям, по-внушителен, но за добро или лошо той остава такъв, на метри от стадион „Осогово" – скромен и същевременно блестящ. Думи, които така добре описват вдъхновението на кюстендилци. Незабравимият Георги Аспарухов – Гунди.