на живо

Спонсор на Шарапова подкрепи решението на "Ролан Гарос"

Фирма за производство на ракети смята, че Световната антидопингова агенция не си върши работата

Getty Images

Един от спонсорите на Мария Шарапова подкрепи организаторите на "Ролан Гарос", които отказаха да дадат "уайлд кард" на руската тенисистка за турнира от Големия шлем. Същевремено фирмата за производство на ракети обвини Световната антидопингова агенция (УАДА) за събитията, довели до наказанието на Шарапова.

Кариерата на рускияната беше прекъсната за период от 15 месеца заради употребата на мелдоний през 2015 година. Тя се завърна на корта през април и се очакваше да участва на "Ролан Гарос".

Йохан Елиас, изпълнителен директор на фирма за производство на тенис ракети, разкритикува включването на мелдония в списъка със забранени вещества. Шведският милиардер заяви, че ръководителите на Откритото първенство на Франция са реагирали вследствие на лошото решение на УАДА да изключи субстанцията без да направи никакви допълнителни тестове.

"Напълно подкрепям решението. Не смятам, че трябва да има "уайлд кард" за хора, които нарушават правилата за употреба на допинг. Това, което също ме притеснява, е фактът, че УАДА не си гледа работата правилно. Грешното в случая е, че УАДА определи правило без доказателства и обективни тестове. Ако в УАДА държат на правдата, трябва да се придържат към собствените си правила", заяви Йохан Елиас.