на живо

Спортът и пандемията: Загуби за милиарди

Цената за отлагането на Токио 2020 може да се окаже над 10 млрд. евро

Глобалната икономическа криза заради пандемията ще нанесе внушителни финансови поражения на спорта, пише авторитетният испански вестник "Марка".

Само загубите след отлагането на олимпийските игри в Токио с година могат да надвишат 10 млрд. евро. Те представляват организационни разходи, пропуснати постъпления от спонсорски договори, телевизионни права, билети за най-големия спортен форум и туризъм в японската столица, която заради Игрите се очакваше да посетят около половин милион души.

Тежък удар ще понесе и футболът, ако сезонът не бъде довършен. Най-големи биха били загубите за английската Висша лига - над 1.2 млрд. евро. Английската футболна асоциация обаче ще положи всички усилия кампанията да приключи на 30 юни. Вариант е дори изиграване на останалите двубои без публика и на неутрален терен, с идеята всяка една среща да се излъчва на живо.

На второ място е испанската Ла Лига, която може да загуби повече от 900 млн. евро.

 

Анализ на "Форбс" показва стряскащи цифри и за американския спорт. Заради пандемията той ще загуби поне 5 млрд. долара, а тази сума може да се удвои, ако спортът в САЩ не се завърне до юли. Дотогава суперзвездата на NBA и "Лос Анджелис Лейкърс" Леброн Джеймс, например, губи по 366,315 долара на неизигран мач от най-силното баскетболно първенство в света.

Най-засегнат от спиране на сезона би бил бейзболният шампионат на Щатите (NBA), чиито прогнозни загуби надхвърлят 2 млрд. долара. Пораженията за шампионата по американски футбол (NFL) възлизат на 1.2 млрд. долара, за хокейния (NHL) - 986 млрд., а за баскетболната NBA - 916 млрд.

Именно местните първенства и турнири в отделните спортове ще усетят най-силно финансовата криза, тъй като имат свои договори и няма да могат да си върнат част от загубите в съда.

bTV призовава: останете си вкъщи!

Тагове: