на живо

Спортинг подписа с оцелял след цунами

Бившият отбор на Краси Балъков - Спортинг (Лисабон) взе в академията си 17-годишния Мартунис. Младежът, който разчувства целия свят със своята история, сбъдна една от най-съкровените си мечти – да играе в иберийския клуб.

Мартунис е намерен на плажа от група журналисти 18 дни след опустошителното цунами в Индонезия през 2004 година. Бил е облечен само с любимата си фланелка – тази на португалския национален отбор по футбол.

Малчуганът оцелява като по чудо от огромната трагедия, отнела живота на близо 220 000 човека. Момченцето попада в полезрението на медиите и се запознава с идола си – Кристиано Роналдо. „Много големи хора нямаше да преживеят това, през което е преминал Мартунис.”, каза тогава звездата на Португалия. 

Мартунис живее заедно с баща си в дом, построен със средства от Португалската футболна федерация. „Най-обичам да играя футбол. Забавно е. Дядо ми беше футболист и и аз искам да стана футболист като порасна.”, каза малчуганът през 2008 година. „Разрешавам му да играе следобяд. Сутрин ходи на училище, чете Корана и взима уроци по английски. Искам да бъде умно момче със светло бъдеще, а не да свърши като мен – човек без образование. Надявам се, че ще си намери хубава работа някой ден.”, допълни тогава баща му Сарбини.

Сега Мартунис се присъединява към школата на Спортинг, където са се подвизавали и неговите идоли – Луиш Фиго и Кристиано Роналдо. „Страхотно е тук! Клубът осъществи една моя мечта! Да живее Спортинг!”, каза той на представянето си.

„Мартунис ще работи в нашата академия. Ние също ще работим за неговото развитие.”, допълни президентът на португалския клуб Бруно де Карвальо.