на живо

Спортният министър: Нашата цел бе да защитим Габриела Петрова (ВИДЕО)

УАДА намери правилния подход да раздели спортистите, които са взимали мелдоний по небрежност и онези, които са се съобразили със сроковете, заяви министърът

bTV

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев коментира възстановяването на състезателните права на уличената в употреба на мелдоний българска лекоатлетка Габриела Петрова.

Той заяви, че целта пред българските институции винаги е била да защитят спортист номер 1 на България за 2015 г.

"Много се радвам, че Световната антидопингова агенция подходиха по този начин. Мисля, че наистина се проявява разбиране, че въпросът със срока за отделяне на препарата на организма е неизяснен.

Това, което получихме като информация от днес е, че правата на Габи са възстановени, но трябва да е е ясно, че разследването по случая с мелдония не е приключило. Събира се още информация, правят се тестове, анализи.

Това писмо показва, че наистина съдържанието, което са установили, отговаря на изискванията тя да получи вдигане на забраната за участие в състезанията, което беше наша цел - да защитим Габриела.

Много се радвам, че тя доказа, че е твърдяла истината, когато е казала, че е преустановила навреме приемането на препарата. УАДА намериха правилния подход според мен. И ще разделят тези спортисти, които наистина са продължили да го взимат поради небрежност след 1 януари, и тези, които са преустановили взимането му и са се съобразили с наложените срокове", каза Кралев.

Днес стана ясно, че състезателните права на Петрова са възстановени, след като, заради открит в допинг пробата ѝ мелдоний, тя имаше забрана за участие в състезания.