на живо

Спряха достъпа до стадионите на фен, загърнал с яке Джердан Шакири (ВИДЕО)

Емблемата върху дрехата предизвика скандал

Фен на националния отбор по футбол на Швейцария получи сурово наказание да не посещава спортни събития в страната си, след като реши да наметне звездата на тима Джердан Шакири с връхна дреха. 

След победата на Швейцария над Северна Ирландия с 2:0 в мач от квалификациите за световното първенство, футболистът на "кръстоносците" с корени от Косово, даваше интервю. По време на изказването към него се приближи непознат човек и го загърна със зелено яке. Шакири веднага забеляза емблемата от лявата страна и свали дрехата. 

Именно червено-черният знак е проблемен. Той е на организацията УЧК (Армия за освобождение на Косово). Това е паравоенна организация, действаща през 90-те години на ХХ век на територията на несъществуващата вече държава Югославия. Именно членовете на УЧК са основните борци за отделянето в самостоятелна държава на Косово през 2008 г. 

През 1998 г. групата е обявена за терористична организация след няколкото нападения над цивилни граждани. След войната пък част от членовете ѝ са осъдени за военни престъпления срещу сръбското население от Международния трибунал за бивша Югославия. 

За Шакири, който реагира веднага и свали дрехата, дадена му неочаквано, наказание няма да има. 

От Футболния съюз на Швейцария, обаче жестоко порязаха привърженика, като заявиха: "Не приемаме хората да използват стадионите с цел политическа пропаганда. Шакири реагира по най-правилния възможен начин".

Самият футболист, който е роден на територията на днешната държава Косово, се забърка в политически скандал по време на световното първенство в Русия през 2018 г. Тогава той отпразнува гол във вратата на Сърбия, правейки с жест за двуглав орел, свързван с Албания.