на живо

Спряха доживот правата на българска тенисистка

Александрина Найденова е наказана за уговаряне на мачове

Правата на българската тенисистка Александрина Найденова официално са спрени доживот. Наказанието на 28-годишната пловдивчанка е за уговаряне на 13 мача, като трябва и да плати глоба в размер на 150 000 щатски долара.

Найденова е обвинена и в унищожаване на доказателства при някои от провиненията.

През юли 2020 г. от Tennis Integrity Unit (TIU) съобщиха, че Найденова е с временно спрени права и срещу нея се води разследване от органа, който се занимава с корупцията в тениса. В сайта на организацията не бяха съобщени точно какви са причините за процедурата. 28-годишната българка заемаше 239-о място в световната ранглиста. За последно тя участва на два турнира в Тайланд през ноември 2019 г. През август 2019 г. тя спечели 10-ата си титла от веригата на ITF, триумфирайки на турнира в Гуейян, Китай. На 24 юли 2020 г. тя получи отказ на своята молба към TIU правата ѝ да бъдат възстановени.

В началото на месеца братята Карен и Юри Хачатрян също получиха сурови наказания след обвинения за манипулиране на резултати. Карен Хачатрян (25 години) е с доживотна забрана да се състезава в тенис турнири, докато брат му Юри (20 години) няма да има право да участва в надпревари в следващите 10 години. 

Двамата са глобени съответно с 250 хиляди и 50 хиляди долара.

В последните години в тениса се засили контролът върху уредените мачове. През април 2015 г. заради черно тото бяха отнети правата доживот на бившия номер 69 в световната ранглиста Жоао Соуса. Преди него такава санкция получи представителят на Египет Юсеф Хосем (най-добро му класиране е 291-о място в ранглистата на ATP).

Така случаите на наказани доживот стават четири, заедно с Карен Хачатрян и Александрина Найденова.