на живо

Спряха ПСЖ - "Истанбул Башакшехир" заради расизъм (ВИДЕО)

Скандал в Шампионската лига

Reuters

Двубоят "Пари Сен Жермен" - "Истанбул Башакшехир" от последния кръг в група 8 на Шампионската лига бе спрян заради расизъм.

Мачът в Париж ще се доиграе утре от 19:55 ч. заедно с ранните срещи от група 4 на турнира: "Аякс" - "Аталанта" (bTV Action) и "Мидтиланд" - "Ливърпул" (RING).

Какво се случи на "Парк де Пренс"? В 14' играчът на "Истанбул Башакшехир" Демба Ба обвини четвъртия съдия Себастиан Колтеску в расизъм срещу помощник-треньора Пиер Уебо. За реакцията си нападателят, който бе на резервната скамейка, получи директен червен картон, както и Уебо преди това. 

Оказва се, че Колтеску посочил Уебо и го нарекъл "this black guy"...

Снимка: Reuters

В знак на протест срещу решенията на румънската съдийска бригада, водена от опитния Овидиу Хацеган, целият отбор на турския шампион се прибра в съблекалнята и отказа да продължи мача. Тимът на ПСЖ направи същото, като от трибуните слезе и президентът на клуба Насер Ал-Хелайфи.

Вижте скандала:

Всичко това доведе до първото в историята отлагане на двубой от Шампионската лига заради обида. Утре мачът ще бъде подновен от 14', в която бе спрян тази вечер, но с подменена съдийска бригада. Срещата ще ръководят нидерландци с главен рефер Дани Макели.

В Румъния изразиха разочарованието си от поведението на Колтеску, а местните медии написаха, че той е "лепнал срамно петно на страната". В северната ни съседка припомнят грешки, допуснати от въпросния съдия в мачове от вътрешния шампионат и изразяват учудване от решението той да бъде част от съдийската бригада за мача ПСЖ - "Истанбул Башакшехир".

Интересното е, че при спирането от УЕФА предложили Колтеску да отиде на ВАР позиция, за да се доиграе мачът, но получили категоричен отказ от истанбулския тим.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, чийто проект е "Истанбул Башакшехир", използва социалните мрежи, за да поиска реакция от УЕФА и наказания след расисткия скандал на "Парк де Пренс".

"Осъждам расистките обиди, отправени към Пиер Уебо, който е част от екипа на "Башакшехир". Вярвам, че от УЕФА ще предприемат нужните мерки. Ние сме против расизма и дискриминацията не само в спорта, но и във всички сфери на живота.", написа Ердоган.