на живо

Сръбски "Майстор" става треньор на ЦСКА?

Нестор Ел Маестро е сменял името си два пъти и не иска да бъде сравняван с Гуардиола

След усилените слухове, че начело на ЦСКА ще застане полякът Мачей Скоржа, от вчера (3 юни) фаворитът за поста на стадион "Българска армия" е друг. Става въпрос за роденият в Сърбия, но придобил британско гражданство специалист с интересното име Нестор Ел Маестро.

Официално потвърждение от "червените", че именно той ще застане начело на тима, все още няма, но се очаква мистерията с името на новия треньор да се разплете в близките дни.

Ако се окаже, че Ел Маестро наистина поема ЦСКА, то у нас ще пристигне изключително интересна личност и човекът, който изведе "Спартак" Търнава до шампионската титла на Словакия преди дни.

Нестор е само на 35 години. Роден е в Белград, а семейството му се мести в Англия, когато е на 7, заради приближаващата война след разпада на бивша Югославия. Така той попада в непозната среда, без да знае езика. 

Всъщност, истинската фамилия на Ел Маестро е... Йевтич. Той обаче я сменя, за да не бъде свързван с родината си, която през 90-те не е приемана радушно на запад. Като тийнейджър носи името Джон Смит. След това се връща към първоначално Нестор и добавя интересната фамилия Ел Маестро. Така се казва и до днес.

Футболната му кариера стартира в младежките тимове. Той води последователно "Аустрия" Виена, "Валенсия", "Валенсия Местая", "Шалке 04", "Хановер", "Хамбургер" и отново "Аустрия" Виена, преди да поеме "Спартак" Търнава и да ги направи шампиони след 45-годишно прекъсване. 

През 2003 г. пък се превръща в най-младият помощник-треньор в Германия, заставайки на скамейката на "Шалке" само на 23 години.

Стилът на Ел Маестро е сравняван с този на мениджъра на "Манчестър Сити" Хосеп Гуардиола. Кандидатът за треньор на ЦСКА обаче намира само една прилика - и двамата са с голи глави, а подобен паралел е като между словашкото първенство и Бундеслигата.

Според сръбските медии, специалистът е бил първи избор на нов треньор на "Унион" Берлин.