на живо

Сръбски срещу хърватски фенове в жесток сблъсък във Вуковар (ВИДЕО)

Полицията в града арестува 25 футболни ултраси

Сърби срещу хървати във Вуковар. Не става дума за една от най-кървавите битки във войната между двете бивши югославски републики през 1991 г., а за пресен случай на сбиване между две футболни агитки.

Крайните ултраси от агитката на сръбския "Партизан" и тези от фракцията на "Динамо" Загреб - "Бед Блу Бойс", си спретнаха меле между жилищните блокове в града. 

Според читателка на хърватския сайт "24 sata", който пръв съобщи за боя, всичко започнало около 19:00 ч. хърватско време, когато фенове на "Партизан" започнали да обиждат местен жител, който бил на разходка с детето си. 

Срещу агитката на сърбите се изправили местни ултраси, а в боя се включили около 20 привърженици. От видеата се вижда, че те се замерят с факли и димки. 

Местната полиция е реагирала веднага. На мястото на боя са се отзовали 6 полицейски коли. Арестувани са между 20 и 25 от участниците в боя. Те са на възраст от 24 до 29 години. Един от сръбските фенове е пострадал, но не тежко. По-късно е бил издирен и автомобил с хърватска регистрация.

От полицията потвърдиха за инцидента, като уточниха, че са били подготвени за подобен сценарии, тъй като преди месец в центъра на Вуковар бяха нападнати сръбски граждани, а заподозрени са членове на "Бед Бойс Блу". Не е изключено това да е вид отмъщение.

Вуковар е едно от местата на най-кървави сражения между сърби и хървати по време на войната след разпадането на Югославия в началото на 90-те години на ХХ век. Преди въоръжения конфликт, в града живеят хора със сръбски и хърватски произход. По време на битката между паравоенните групи, подкрепени от двете правителства, над града се изстрелват 12 000 ракети и снаряди на ден. Загиналите са над 2000 човека. Депортирани са над 31 000 човека. И до днес населението в града е разединено по етнически принцип.