на живо

Подвиг: Владимир Илиев завоюва сребро на световното първенство в Швеция (ВИДЕО)

Исторически резултат за България в биатлона при мъжете

Getty Images

Историческо класиране за България на световното първенство по биатлон! Владимир Илиев спечели сребърен медал в индивидуалната дисциплина на 20 километра в Йостерсунд, Швеция. Той бе почти безупречен в стрелбата, допускайки само една грешка.

След тежкия и колеблив сезон с противоречиви резултати в Световната купа, Илиев, който след няколко дни ще навърши 32 години, постигна върха в кариерата си. Две години след като спечели първата европейска титла за България в мъжкия биатлон.

Страхотното българско представяне в днешното състезание беше допълнено от 21-ото място на Димитър Герджиков. Той също завърши с една грешка в стрелбата.

Иначе 20 години по-късно първа титла за Германия донесе Арнд Пайфер - без нито една грешка на огневия рубеж. Трети завърши Тарей Бьо от Норвегия. 

До днес най-добрият български резултат при мъжете на световно първенство имаше Владимир Величков, който се класира на пета позиция в спринта на шампионата в Минск през 1982 г. Величков дублира 5-ата си позиция и на световното първенство в Руполдинг (Германия) през 1985 г.. Дисциплината отново е спринтът на 10 километра.

При жените България вече има сребърно отличие от шампионат на планетата. Цветанка Кръстева печели такъв медал на 11.02.1989 г. във Файстриц (Австрия).

На същото първенство страната ни стига до сребърните медали и в щафетата при дамите. В състава са Кръстева, Мария Манолова и Надежда Алексиева.

Тагове:

@