на живо

Среща с първия български олимпийски шампион по бокс (ВИДЕО)

Георги Костадинов специално пред екипа ни в Бургас - Елена Танева и Владислав Груев

bTV

Днес имен ден празнува и един от големите българи, които носят името Георги - първият олимпийски шампион на България по бокс Георги Костадинов. Носителят на олимпийска титла и най-престижните ордени на страната ще отбележи празника скромно. Как се чувства след животоспасяващата операция и какво споделя за спомените си и съвремения бокс, вижте сами.

С нескрита носталгия макар и рядко големия Георги понякога се връща в боксовата зала. Просто така, за да усети атмосферата. Критичен е към съвременния бокс, но не спира да следи участията на националите и на българските професионални боксьори.

Според 65-годишния олимпийски шампион парите са променили нещата. И разкрива, че въпреки предложенията да напусне България, е останал в родния Бургас: "Сега дават хубави пари за олимпийски титли, но тогава времето беше такова, бяхме патриоти".

Георги Костадинов печели първата олимпийска титла на България в Мюнхен през 1972-а година.

"Беше септември месец, на 9-ти септември трябваше да играя стана атентата и на 10-ти септември играх. За финала говоря. Приятели, олимпийското село, на всяка Олимпиада това е най-хубавия момент за всеки спортист който не можеш да го опишеш. Като влезеш в олимпийското село всички се веселят, тренират, играят, не можеш да видиш костюмар някой", спомня си Костадинов.

Той не се оплаква и не говори за тежките моменти в живота си. Усмихва се и пожелава здраве на всички свои съименници. Защото вярва, че по-безценно от здравето няма. Големият Георги, чието име остава завинаги в историята на български спорт.