на живо

Стадионът в Токио все по-скъп

В Токио ще се строи стадион за над 2 милиарда долара

Цената на новия олимпийски стадион за Летните олимпийски игри в Токио през 2020 година ще бъде на стойност 2,1 милиарда долара. Средствата са със 730 милиона долара повече от първоначално планираните. Те бяха одобрени от властите на специална среща в японската столица. Строителството ще започне през октомври и ще завърши през май 2019 година, за да може страната да приеме домакинството на Световната първенство по ръгби.

Организаторите се надяват цената да бъде намалена. По всяка вероятност обаче тя ще се запази, тъй като оригиналният дизайн на британско-иракският архитект Заха Хадид няма как да бъде запазен, ако има промени във финансирането. Двете масивни арки, които оформят гръбнака на покрива на стадиона, ще останат част от дизайна. Именно тяхната наличност оскъпява проекта с огромна сума.

Новият стадион ще замени старото съоръжение в центъра на Токио, което беше домакин на последната лятна олимпиада, която страната организира – през 1964 година. Капацитетът на съоръжението ще бъде 80 000 седящи места.

Игрите в Токио ще се проведат между 24 юли и 9 август 2020 година.