на живо

Стаховски - от битката с Федерер до тази за Украйна (ВИДЕО)

Бившият тенисист се включи в отбраната на родината си

Украинецът Серхий Стаховски привлече медийното внимание през 2013 г., когато поднесе изненадата, отстранявайки Роджър Федерер във втория кръг на "Уимбълдън".

Близо десетилетие след паметния триумф бившият №31 в света смени тенис ракетата с оръжие. Стаховски вече ще води битките си не на корта, а на фронта!

"Записах се в запаса миналата седмица. Нямам никаква военна подготовка, но притежавам оръжие.", съобщи Стаховски в социалните мрежи.

Екстенисистът публикува "Инстаграм" сторита от фронта ежедневно. "Хората тук в Киев са силни духом, никой няма да се предаде", написа той във втория ден от войната.

"(Владимир) Путин, ще танцуваме на гроба ти", закани се Стаховски.

В интервю пред британския Sky News спортистът разкритикува лидерите на Европейския съюз (ЕС) заради пасивността им по отношение на конфликта Русия-Украйна, водещ началото си от 2014 г.

"За армията ни е много важно, че усеща подкрепа, но тя е медийна. Нека гледаме реално на нещата - конфликтът с Русия продължава вече 8 години. Къде бяха всички през цялото време?", заяви Стаховски.

"Никой от нас не вярваше, че ще се стигне до война, но се случи. Европейските и световни лидери не са готови да помогнат на Украйна в сраженията, а те се водят за една по-добра Европа, за нашето бъдеще. Ако Украйна падне, ние ще се борим за нея", каза още бившият тенисист.