на живо

Станимир Беломъжев: Боря се, защото съм българин (ВИДЕО)

"Виждал съм Дядо Коледа няколко пъти", разкри световният шампион в ски ориентирането

Световният шампион в ски ориентирането  от Красноярск 2017 Станимир Беломъжев заяви, че е получавал предложения да се състезава за други държави, но е отказал всички, тъй като се чувства чужденец извън България.

"Получавал съм няколко пъти предложения - от Русия, от Норвегия. Сега на това световно получих предложения от Казахстан и Азербайджан. Никога не съм гледал на тях сериозно, независимо каква финансова изгода ще имам от тях. Не смятам, че парите са най-важното нещо. Да, те въртят света, но смятам, че когато човек е щастлив е по-важно. Аз се чувствам себе си когато съм в България. Винаги когато отида някъде се чувствам емигрант, чужденец. Винаги когато се прибера в България се усещам щастлив, пълноценен и като човек, който може да се бори, точно защото съм българин. Смятам, че голяма част от успехите ми са постигнати, защото това ме мотивира да бъда още по-целеустремен и въпреки трудностите, които имаме в България, да успея да докажа, че и ние сме народ, който е достоен за уважение", заяви най-добрият в ски ориентирането в предаването "Преди обед".

Беломъжев е и трикратен европейски шампион (2014 г., 2015 г. и 2016 г.), а "отговорен" за голяма част от успехите си дължи на своя баща.

"Пътят е много трънлив. Аз започнах да тренирам осъзнато от 6-годишна възраст. Родителите ми са треньори. Без тях определено нямаше да дочакам този момент. Нашият спорт е олимпийски, но не е включен в олимпийската програма, за това самото финансиране от Министерството на спорта и от Международната федерация е доста малко. Повече от 70% от финансирането трябва да се набавя чрез спонсори или индивидуално. Налагало ми се е сам да ходя, да търся спонсори, да си оправям бюджети. Баща ми е човекът, без когото няма да мога абсолютно нищо да постигна. Той е единственият треньор, който съм имал през живота си, масажист, ваксмайстор, готвач, шофьор, педагог, ментор", не крие Беломъжев.

29-годишният спортист прекарва повече от 50% от времето си за подготовка извън България, като дори е срещал... Дядо Коледа и то няколко пъти.

"Започвам в България и преди всичко на Белмекен, както и в моя роден град Троян. На два пъти до септември месец отиваме в Австрия, за да караме на глетчер и да поддържаме чувството, координацията, баланса. През ноември месец заминаваме за Скандинавия, доста на север - в Лапландия. Дядо Коледа съм го виждал няколко пъти, но той е на 300 км на юг от нас и не идва, защото е много студено", пошегува се световният шампион.

Защо е решил да учи във Военната академия "Георги Сава Раковски", коя е най-емоционалната му победа и как всъщност протича едно състезание по ски ориентиране, вижте в следващото видео: