на живо

Станозололът - забранен у нас и причиняващ тежки вреди (ВИДЕО)

Разследването как е попаднал в организмите на тримата ни плувци продължава

Станозололът - забранен у нас и причиняващ тежки вреди (ВИДЕО)

Три положителни проби, една отрицателна и една в изчакване. Как обаче анаболният стероид станозолол, забранен за употреба в спорта от 47 години, е попаднал в организмите на трима български национали по плуване - Светлозар Николов, Здравко Баблаков и Благой Панайотов? bTV потърси мнението на експерти в областта на медицината и фармацията. Направихме и собствен опит да се сдобием със стероида.

"Това, че някой ще пие станозолол, вижте, той не е забранен за гражданска употреба, като лекарство. Масово се използва, продава." - признание на д-р Любомир Петров - лекар на националния отбор по плуване.

На коренно различно мнение от него обаче е главният секретар на Българския фармацевтичен съюз - Димитър Маринов. "Няма нито един лекарствен продукт, който се продава в България, който съдържа станозолол.", коментира той пред bTV.

Станозололът, познат още като винстрол, не може да се намери в нито една аптека в страната. Причината е, че той е забранен за продажба в България и не е регистриран в системата за верификация.

Употребата на печално известния анаболен стероид в спорта доказано води до тежки последици за здравето.

"Той уврежда чернодробната функция, води до повишено кръвно налягане, до повишен холестерол, до потискане на имунната система, до развитие на различни тумори.", разяснява пред bTV проф. д-р Каролина Любомирова.

Нелегална продажба на анаболни стероиди в интернет у нас обаче има. Десетки сайтове свободно продават станозолол. Правим опит да си закупим и ние, отговарят ни "За 55-65 лв. са хубавите. До довечера ще го изпратим, утре ще е при вас."

Действията на това вещество в медицината са позволени, но не и при спортистите.

"Аз не казвам, че станозололът не трябва да се използва с медицински цели, но е забранен въобще за спортни.", допълва Димитър Маринов.

Според д-р Любомирова, е невъзможно стероидът да е попаднал в организма на плувците по невнимание: "И е малко вероятно в пасти за зъби или в други храни. Така че тези стойности, които са завишени и тревожни – са вследствие на прието външно вещество."

От Федерацията информираха, че преди два дни хранителните добавки, приемани от плувците в националния отбор, са били изпратени за изследване в чужбина.