на живо

Старци-разбойници на профи ринга

Бърнард Хопкинс-Извънземното изигра последния си мач на 51 години

В събота на професионалния ринг се завърна един 51-годишен боксьор. Американецът Бърнард Хопкинс, популярен с прякора си Извънземното, не успя да спечели интернационалната титла на Световния боксов съвет. В прощалния си мач той отстъпи пред 27-годишния си сънародник Джо Смит.

През 2014 г. Хопкинс постави рекорд, който има всички шансове да се превърне във вечен. На 49-годишна възраст той не просто стана световен шампион за пореден път, но успя да обедини три пояса в полутежка категория след победата си над Бейбут Шуменов от Казахстан. Така Извънземното се превърна в най-възрастния шампион в историята. Легендарният Джордж Форман му отстъпва с цели 4 години.

През ноември 2014 г. Бърнард бе свален от трона от руснака Сергей Ковальов. И обеща, че един ден отново ще опита да се върна на върха. Речено - сторено. Не успя, но се оттегли по подобаващ начин. Кариерата му, стартирала през 1988 г., приключи с 55 победи (32 нокаута), 8 загуби и две равенства. Извънземното се превърна в идол на милиони фенове.

Арчи Мур

Един от най-впечатляващите старци-разбойници на профи ринга е Арчибалд Лий Райт, или просто Арчи Мур. Той също се състезава в полутежка категория, а кариерата му продължава 28 години (1935-1963). Първата си световна титла печели през 1949 г., когато е на 36. След още 6 години е сломен от легендарния Роки Марчиано, но това не е последната му дума. На 42 влиза във върхова форма и поваля съперник след съперник.

На 15 ноември 1962 г. се изправя срещу самия Мохамед Али. 48-годишният Мур няма как да се противопостави на 20-годишната бъдеща суперзвезда и три пъти посещава пода, преди реферът да отсъди технически нокаут. След това Арчи има сили за още един, последен успех - над младия Майк ДиБейс, и окончателно се пенсионира. Общо 219 мача и 185 победи (131 нокаута).

Впоследствие Мур става треньор и работи с двама велики шампиони - Мохамед Али и Джордж Форман.

Лари Холмс

Смело можем да включим Лари не само сред петимата забележителни старчета на ринга, но и сред петимата най-велики боксьори на всички времена. Професионалната му кариера стартира през 1973 г. и в първите си 48 мача допуска само една загуба. Така почти изравнява рекорда на Роки Марчиано (49-0). В по-младите си години е спаринг-партньор на Мохамед Али и му помага да се подготви за третия сблъсък с Джо Фрейзър през 1975 г.

Холмс губи за първи път през септември 1985 г. срещу абсолютния световен шампион в тежка категория Майкъл Спинкс. 35-годишният Лари доминира през първата половина, но накрая силите го напускат. Същият сценарий се повтаря и в реванша през 1986 г. След това Холмс обявява оттеглянето си, но не може да устои на шанса да се изправи срещу Майк Тайсън. Динозавъра е безмилостен срещу славния ветеран и го поваля в четвъртия рунд.

Това обаче не е краят за Лари - той тепърва печели няколко титли, преди най-накрая да сложи край през 2002 г. На 53-годишна възраст побеждава бившия шампион на Международната боксова асоциация Ерик Еш.

Джордж Форман

Друга боксова легенда, чиято кариера продължава необичайно дълго - цели 28 години. За това време печели световни титли в три версии и участва в куп велики битки. През 1974 г. Форман се изправя срещу Мохамед Али в прочутия сблъсък "Тътен в джунглата". Три години по-късно Джордж прекъсва кариерата си и се отдава на вярата. Вдига църква и обикаля Америка в набиране на пожертвования. Завръща се на ринга чак през 1987 г. и печели доста мачове. Добира се до обединителен мач с Майкъл Мурер. Праща съперника на пода в последния рунд и става най-възрастният шампион в историята. Постижението му оцелява до 1997 г., когато на сцената излиза Бърнард Хопкинс.

Ивендър Холифийлд

Един от последните суперуспешни дълголетници в бокса. Макар да не е надарен с таланта на Тайсън или Холмс, но компенсира с невероятно трудолюбие и любов към бокса. Единственият в историята четирикратен абсолютен световен шампион в тежка категория. Именно той слага край на хегемонията на Тайсън, като го побеждава два пъти през 1996 и 1997 г. Във втория случай губи част от ухото си, отхапано от Динозавъра.

През 2008 г. 36-годишният Холифийлд излиза за поредна защита и в зрелищен бой губи от руснака Николай Валуев. Според мнозина специалисти решението на реферите и истински грабеж. Последният му мач е през 2001 г. - победа над датчанина Браян Нилсен.