на живо

Стартовете на Ивет Лалова на европейското - на живо на btvnovinite.bg

Днес започва отборната надпревара в Хърватия

Стартовете на Ивет Лалова на европейското - на живо на btvnovinite.bg

Ивет Лалова и Мирела Демирева ще бъдат лидери на българския отбор на европейското отборно първенство по лека атлетика в Хърватия, което започва днес. Тимът ни ще се състезава в третото ниво на шампионата, а целта е минимум оставане в дивизията.

Тази година България ще участва с най-добрите си атлети. Лалова ще опита да вземе максимален брой точки на 100 и 200 метра, освен това ще бяга и в щафетата на 4x100 м.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Стартовете на най-бързата ни спринтьорка ще бъдат излъчени на живо на сайта ни btvnovinite.bg, както и във Фейсбук на страницата bTV Спорт. Осмата от олимпийските игри в Рио през 2016 г. ще гони победата в бягането на 100 м днес от 18:00 ч. българско време. Щафетата с нейно участие започва в 20:30 ч.

В неделя Лалова ще бяга на 200 м от 19:00 ч.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Олимпийската вицешампионка Мирела Демирева е фаворит за победата на скок височина, а за пълен успех може да се разчита и на шампионката на континента в зала от тази зима Радослава Мавродиева на гюле, Габриела Петрова на троен скок и Тихомир Иванов на скок височина.

Регламент

Европейското отборно първенство се провежда на всеки две години и в него участват всички държави от континента. Отборите са разпределени в четири дивизии - Суперлига с 12 участника (домакин тази година е Полша), Първа лига с други 12 държави и домакин Норвегия, Втора лига с още 12 страни, сред които България, и последната дивизия, където стартират всички останали държави (домакин е Северна Македония).

Снимка: Instagram

Четирите дивизии се състезават независимо една от друга. Всяка държава участва с по един атлет в дисциплина, който според класирането си получава точки за отбора – за първо място се дават 12 точки, за второ място - 11 и т.н. Най-добрите тимове получават промоция за по-горна дивизия, а завършилите на последните места отпадат в долната група. В следващото издание през 2021 г. отборите в Суперлигата ще бъдат намалени на 8. Така в тазгодишната надпревара изпадащите от всяка дивизия ще са по 5.

Снимка: Lap.bg

По този начин от групата на България само победителят ще получи право да се изкачи във второто ниво, а общо пет отбора ще отпаднат в последната четвърта дивизия. Т.е. за да запази мястото си, тимът ни трябва да завърши между втора и седма позиция.