на живо

Стефка Костадинова и Йорданка Благоева водят в България елита в скока на височина (ВИДЕО)

Рекордът на Костадинова бе илюстрован в специално издание

Стефка Костадинова и Йорданка Благоева водят в България елита в скока на височина (ВИДЕО)

Рекордът на Стефка Костадинова от 209 см в скока на височина бе илюстрован в специално издание. Тази година се навършват 30 години от постижението на българката на световното първенство в Рим през 1987 г.

В тази връзка двете с Йорданка Благоева смятат да направят международен турнир, който да събере елита в скока на височина.

"Няма да е много лесно, но няма да е и много трудно. Вероятно ще е през септември, защото за да събера 7-8 елитни състезателки ще трябва да изчакам да свърши сезонът. Ще бъде по-скоро като шоу. Ще бъда много щастлива, че за първи път в моята държава ще дойдат тези велики жени", каза Костадинова.

Тя заяви, че не е очаквала рекордът й да се задържи толкова дълго време и благодари на всички, които са й помогнали по пътя към триумфа.

"Помня, че скокът на 206 см беше много важен, защото до 204 см вървях втора. Осъзнавах, че трябва да скоча 206, за да поведа или пък да стана световна шампионка. Много рядко ми се е случвало, успях да събера всичко от себе си, цялата концентрация на света, изключих целия стадион, бяхме само аз и летвата и успях, това е".

"Скоро ме питаха кой медал ми е по-любим - олимпийският или световният със световен рекорд? Замислих се - и двата са ми много важни, но има много олимпийски шампионки и само една световна рекордьорка. Никога не съм подценявала състезание, винаги съм отивала и съм скачала, за мен нямаше малко и голямо състезание - отивах и скачах на 100 %", добави Костадинова.