на живо

Стилиян Петров готов да помага на ЦСКА, но при прозрачно управление (ВИДЕО)

Вижте цялото интервю на Стенли за bTV

Стилиян Петров готов да помага на ЦСКА, но при прозрачно управление (ВИДЕО)

Стилиян Петров даде обширно интервю за bTV, в което говори за живота си и коментира различни теми от българския и световния футбол. Вижте целия разговор с посланика на Европейското първенство за юноши до 17 години за предаването "Зона Спорт".

За Евро 2015 в България

Всички изказаха много позитивно мнение за организацията на Европейското първенство, както и за публиката по стадионите. Представителите на всички отбори бяха доволни как хората тук са се грижили за тях. Това може само да ни удоволетворява и да ни радва, че за толкова кратко време успяхме да направим и тренировъчни терени, които нямахме преди това. Направи се организация да има достатъчно публика. Надявам се, че това, което са видяли Платини и всички от УЕФА, ще ни даде шанс за още едно такова голямо събитие в България. Според мен имаше толкова много публика, защото хората искаха да видят как се развиват всички други млади таланти в другите страни. Може би искаха да видят разликата, защото ние тук говорим, че не се работи с младите в последните няколко години, не произвеждаме футболисти, така както винаги сме го правили. Да не забравяме, че на стадионите имаше много млади хора, деца, които все още обичат футбола и искат да играят футбол и да бъдат някой.

Снимка: БГНЕС

За ролята си на посланик на еврошампионата

Аз се съгласих веднага. Аз съм тръгнал от тук. Тук съм направил първите си стъпки и знам колко важна е една такава стъпка за тези млади момчета. Аз нямах честта да играя на такъв турнир. Опитвахме се да се класираме, но все не успявахме. А нашите момчета имаха такава възможност, и то пред собствена публика. Аз исках да бъда част от това. Исках да видя как българският народ и как българските футболисти ще реагират и ще се представят на едно такова първенство.

Трима скаута на Астън Вила бяха на всички български мачове. Не изказаха голямо задоволство от това, което са видяли. Казаха, че има няколко момчета, които може би в бъдеще могат да станат добри футболисти, ако се работи усилено с тях. Имаше голям интерес към играчи от Франция, Германия и Хърватия. Можем да се учим от тези отбори как работят и как напредват с произвеждането на млади таланти. Надявам се един ден нашият отбор за юноши до 17 години да спечели едно такова първенство и ние да имаме повод за гордост.

За свой заместник на терена

Винаги е имало сравнения. Винаги е имало имена, и предишни поколения, и сегашни. Аз не обичам да сравнявам. Винаги съм казвал, че един футболист е съвсем различен от друг. Всеки си извървява своя собствен път. Но съм сигурен, че има играчи с воля, непримиримост и желание да пробият във футбола.

Снимка: Daily Mirror

За националния отбор

Аз гледам всеки един мач на националния отбор като бивш състезател от тима. В момента съм фен като всички други. Но аз гледам по съвсем различен начин на нещата. Аз не ги критикувам след загуби. Дори и да не спечелим, аз не съм негативно настроен, защото знам колко е трудно и знам с каква задача се е заел Ивайло Петев, защото българският национален отбор буксува на едно място от доста дълго време. Мисля, че това е съвсем нормално поради тази причина, че в последните няколко години много важни футболисти от националния отбор не играят в клубовете си, което е пагубно за тима. В националния отбор трябва да са футболисти, които са в най-добра форма. В мача с Италия момчетата се представиха на едно много добро ниво до към 60-ата минута, защото тогава и силите ги напуснаха. Но това е съвсем нормално, имайки предвид, че много от футболистите не играят редовно в клубните си отбори. Теренът беше тежък. Мисля, че успяхме да измъкнем един добър резултат. Все още имаме шанс за третото място, което може да ни даде възможност за плейоф.

За бъдещето на българския футбол

Не мисля, че българският футбол върви напред. Това, което направи Лудогорец, го направи с няколко българи в отбора, което не задоволява националния отбор. Защото ние, като българи, искаме националният отбор да бъде водещото лице на нашата страна. Но ние не успяваме. Това, което направи Лудогорец, бе една малка капка в морето, една малка радост, която всички изживяха. Надяваме се, че друг български отбор ще повтори постижението на Лудогорец с влизането в групите на Шампионска лига, но с повече българи в отбора.  

Снимка: БГНЕС

За проекта "Лудогорец"

Господин Домусчиев показва, че явно се работи много правилно, много професионално в този клуб. Да не забравяме, че успехите, които постигна Лудогорец, са в последните няколко години. Това вече никой не може да го отнеме от тях и това е плод на една добра работа, на една организация и той показва, че върви със силни темпове. Грандове като Левски, ЦСКА, дори и Литекс, изостават много далеч назад. Мисля, че това, което показаха в Шампионска лига срещу големи отбори, може само да ни радва. Най-разочароващо за всички нас беше, че нямаше голям брой българи в Лудогорец. Но като отбор от България, те се представиха на много високо ниво.

За ЦСКА

Имах няколко разговора още от самото начало, когато започна продажбата на акции. Говорих с господин Томов за някои неща, но не всичко ми беше прозрачно и реших да се държа настрана тогава. Имах един разговор с господин Манджуков преди няколко дни, само повърхностен. Загатна ми само някои неща. След няколко дни ще се запозная много по-добре с цялата ситуация в ЦСКА. Както ЦСКА, така и Левски стигнаха до това положение поради това, че нямат план за развитие. Идва един собственик, говори, натрупват се дългове, тръгва си, идва следващият, продължава по същия начин. Мисля, че това трябва да се спре. Постоянно ми задават въпроса дали ЦСКА трябва да тръгне от самото начало. Ако трябва, защо не? Да не забравяме, че ЦСКА все пак е един голям отбор. Ако има някой, който може да си позволи да покрие този голям дефицит, е добре дошъл. Дефицитът е много голям и е натрупан от неправилно ръководене на клуба. Един бизнесмен, който си води сметките, ме съмнява дали ще може да извади пари и да покрие всички дългове, които той не е натрупал. Нещата в ЦСКА са доста сложни и мисля, че трябва да се вземе едно бързо решение, за да се излезе от тази ситуация, защото клубът или ще продължи да затъва все повече, или трябва да му се даде едно ново начало и след две години отново ще е в “А” група с нула дефицит.

Аз винаги съм готов за разговори. Стига да има прозрачност и план за развитие. Това е най-важното. Аз винаги съм работил по този начин. Но ние сме свикнали първо да говорим и да обещаваме. Никой след това не тръгва да прави нещо с мисълта за някакво развитие. Това липсва в момента. Ако има план за развитие, винаги съм готов за разговори и да помогна с каквото мога.

За Левски

Не мога много да коментирам за Левски. Не съм много запознат с нещата в Левски, но се вижда, че със Стойчо Стоев отборът се закрепи във футболно отношение. Класира се за един много важен финал, който може да им даде един тласък за следващото първенство, за участие в турнирите. За положението вътре в клуба не мога да взема отношение, защото не съм толкова близо до този клуб, за да знам как се развиват нещата там.

За английския клубен футбол

Не мисля, че има криза. Просто стана, така че другите отбори играеха на едно много по-добро ниво от английските тимове. Успяха да надиграят английските отбори. Да не забравяме, че това е Шампионска лига и отборите, елиминирали английските тимове, бяха доста силни и разполагат с големи бюджети и класни футболисти, които ги направиха фаворити в сблъсъците. Така че не мисля, че е криза, но със сигурност не се представят на нивото, на което всички очакват в последните няколко години.

За Димитър Бербатов

Митко навлиза в такава възраст, че трябва да се замисля къде трябва да играе и колко може да играе. Ще го посъветвам да играе колкото може повече. При мен стана така че ми се отне това, което обичам да правя и което съм правил цял живот. Ще му пожелая само здраве и щастие и да играе колкото може повече. Да продължава да радва българските фенове с гениалната си игра и с начина, по който винаги е представял България.

Аз не мисля, че кариерата му е буксувала в Англия. Просто той се намираше в отбор, който не се представяше на високо ниво. Като нападател от него се изисква да вкарва голове. Смятам, че не стигаха достатъчно топки до него. Не се създаваха достатъчно положения. За един нападател това е пагубно. И той беше може би в този отбор в неправилния момент. Затова може би тогава доста хора започнаха да го критикуват, но аз съм гледал всеки един мач и не мисля, че се е представял под нивото си. Той винаги е бил водещ футболист във всеки един отбор, за който е играл. А за адаптацията му във Франция – не мисля, че е изненада, за мен специално, защото когато си от калибъра на такъв тип футболист, нямаш проблем да се адаптираш към всяко едно първенство.

За плановете за нова автобиографична книга и за лечението

Има такова предложение, но все още не съм решил дали ще го направя. Имаше само няколко разговора. Все пак това, през което преминах е нещо ужасно и се опитвам колкото може повече да не се връщам към тези неща, защото за да напиша една книга, трябва да се върна към най-тъмните страни на тези три години. Има такова предложение, но все още не съм го обмислил добре. По време на лечението четох книгата на Ланс Армстронг. Получих и лично писмо от Ланс също. Но ще оставя за себе си какво ми написа.

Снимка: БГНЕС

Научих се да се наслаждавам на всяка една минута живот, защото понякога не оценяваме това, което имаме. Ценя всеки един момент, всеки един миг със семейството, с децата, със съпругата ми. Всеки един малък момент е много важен. Важен е защото в една такава битка, не много хора излизат на другия край. Аз съм все още тук и се наслаждавам на всеки един малък живот, който може би много от нас не оценяват.

Пожелавам на всички да победят тази болест, която не пожелавам на никой, защото това е нещо, през което нито един човек не заслужава да преминава.

Може би в първите няколко месеца се чудех защо се случва всичко това точно на мен. Това е един въпрос, на който никога не получих отговор и успях да го изтръгна от главата си много бързо. Защо аз? Как се получи? Това са въпроси, на които няма отговори. Това неизвестното е плашещо и, може би, най-страшното.

За непосредствените си цели и амбиции

В момента карам треньорската школа. Помагах като помощник-треньор на Астън Вила в последните няколко месеца през трудния период. За следващия сезон нямам такива амбиции. Искам да посветя малко повече време на семейството. Да не забравяме, че само преди девет седмици приключих цялото лечение. Имам няколко идеи, но тепърва ще решавам накъде да поема и какво ще правя.