на живо

Стилиян Петров: Исках да завърша като футболист, дори и да играя само 5 минути

Бившият капитан на националния отбор с емоционален разказ за несбъднатото си желание

Twitter

Исках да покажа на оцелелите след рак, че има живот след тези битки. Не търсех договор, не търсех пари – просто исках да завърша като футболист, дори и да играя само 5 минути. Така Стилиян Петров коментира желанието си да се завърне на терена. Желание, което не се сбъдна, тъй като Роберто Ди Матео реши да не предлага договор на българина.

След като пребори левкемията, бившият капитан на България поднови тренировки с "Астън Вила" през 2016 г., но тогавашният мениджър Ди Матео заяви, че няма нужда от услугите му като футболист.

"Не беше идеално, честно казано. Имахме контрола в подготовката, спечелихме мача, всичко изглеждаше нормално, но тогава ме привика и ми каза, че има различни планове, искаше да изгради своя собствен отбор и може да ми предложи само треньорска позиция", разказа Стилиян Петров пред "Мирър".

"Бях разочарован, защото дадох всичко от себе си да опитам да завърша кариерата си като футболист на терена. Исках да покажа на другите, оцелели от рак, че има живот след тези битки."

"Отне ми известно време да го приема, но сега имам различни мечти. Смешното е, че не търсех договор, не търсех пари – просто исках да завърша като футболист, дори и да играя само 5 минути. Но той имаше различни виждания, за мен има по-голяма картина. Преминах през много труден период, невероятно труден период в моя живот.", добавя Петров.

Сега българинът играе футбол на малки вратички три пъти в седмицата, като се изправя срещу бившия си съотборник във "Вила" Габриел Агбонлахор.

"Габи има свой отбор, аз имам мой отбор и става горещо. Нивото също е добро. Забавно е, но има и някои тежки влизания, защото не обичаме да губим."

Бившият полузащитник се е насочил към треньорската професия и се надява, че медицинската му история няма да повлияе при избора на евентуалните му бъдещи работодатели. "Никога не съм мислил, че това е нормална причина да бъда отхвърлян за работа. А ако е така, много жалко. Бях един от най-здравите играчи в отбора преди болестта ми."

"Вярвам, че трябва да получа шанс като човек да покажа какво мога. Кариерата ми на терена може и да е приключила, но ако трябва да работя дори по-здраво, за да докажа себе си като треньор или мениджър, ще го направя.", каза още Стилиян Петров пред британското издание.