на живо

Стойчо Стоилов: На хората в "Левски" не им е лесно (ВИДЕО)

Главният мениджър на "червените" говори за ситуацията в българския футбол, амбициите на ЦСКА и намаляването на заплатите в клуба

Главният мениджър на ЦСКА Стойчо Стоилов изрази съчувствие към всички, които се борят за спасението на "Левски".

"Ние го преживяхме това и знам със сигурност, че на хората в "Левски" не им е лесно. Аз лично искам да има дерби винаги между "ЦСКА" и "Левски". Без този мач просто "А" група ще бъде безинтересна, както беше без ЦСКА една година... Но все пак има и закони, които трябва да се спазват. Щом ЦСКА мина през този катарзис, защо и "Левски" да не мине? Знам колко им е тежко на тези хора и какво се мъчат да направят, за да могат да си спасят клуба"

„Целта пред ЦСКА е Купата и да минем по-напред в класирането. Сега, ако кажа, че се борим за титлата този сезон, това ще е утопия и аз да не съм искрен. Мисля, че можем да минем много по-напред в класирането, отколкото сме в момента.“, заяви Стоилов в специално интервю за bTV.

Той оцени като "много тежки" последните месеци, в които футболистите не можеха да играят и тренират заради пандемията от коронавирус.

"Тези два месеца бяха мнoгo тежки за нас и предполагам за всеки един спортист, който се занимава професионално – дали ще е футбол, баскетбол, във всеки спорт много тежко са го понесли. В карантина да бъда един спортист – един, два месеца вкъщи само по себе си е много трудно, но минаха вече тези два месеца, гледам с оптимизъм за бъдещето, искам да се подготвим добре за доиграването на шампионата. ЦСКА последните 4 години винаги минава през трудности и аз съм убеден, че и това ще преодолеем“

„Миналата година мисля, че въпреки всички трудности, пред които бе изправен  ЦСКА – както на терена, така и извън него, всички фактори, които влияят на футбола като спорт, ние успяхме да ги преодолеем и повече заслужавахме титлата, отколкото „Лудогорец“. .. Но последните два мача мисля, че не бяха по спортния феърплей изиграни и затова не станахме шампиони. Явно трябва да се борим срещу това, за да могат да се преодолеят всички фактори в българския футбол", каза Стоилов.

Той заяви, че в момента клубът се издържа само чрез финансовата помощ на собствениците Гриша Ганчев и Юлиян Инджов, а футболистите са с намалени възнаграждения.

"Намаляването на заплатите по принцип във всеки един клуб го правят. Играчите проявиха разбиране. В момента, в тези два месеца без футбол, те са с намалени заплати. Водим преговори за разтрогване с още двама, но на този етап не можем да постигнем споразумение, така че те са част от отбора, длъжни са да си изпълняват професионалните задължения и се надявам да ни помогнат в оставащите мачове докрая. По принцип имаме високи заплати на чужденците, но като гледам бюджета в публичното пространство на „Левски“, а и предполагам на „Лудогорец“, ние сме с доста по-нормален бюджет от това нещо, което се разпространява в медиите, ако е истина, разбира се.“, заяви той.

Стоилов разкри, че за продължаване на договорите на част от чужденците в тима ще се мисли след отминаването на кризата.

"Бусато е с удължен договор още преди два месеца, за Джеси и Пинто в момента е висящо положението. Изчакваме да отмине кризата и да видим какво се случва с футбола, въобще както тук на място, така и на европейско ниво. Тогава ще преценим как ще процедираме. Преди знаете, че Чорбаджийски играеше редовно, сега Антов. Винаги имаме млади български футболисти, на които им се дава шанс да покажат своите качества и възможности и ако си хванат шанса, да стигнат и националния отбор, както и да играят в чужбина, което е тяхното желание... При нас никога не са играли заплатите. Аз не знам още заплата да е подала за гол или да е вкарала гол, но на терена като излязат, всички са равни и тук няма кой каква заплата взима, а кой играе – решава треньорът. Той не знае кой каква заплата има от тези играчи, така че играе най-добрият, който треньорът реши. Никога клубът не се е месил в работата на старши треньора. А и мисля, че това е много явно - кой играе добре и кой слабо. Особено в клуб като ЦСКА е немислимо да се налагат хора, които нямат нужните качества", категоричен е той.

Снимка: Lap.bg

Стоилов заяви, че в момента не се водят преговори за смяна на треньорското ръководство, като начело на тима остава Милош Крушчич.

"Ние разчитаме на него, имаме шансове за Купата – много сериозни, така че не виждам причина в момента да има рокада на поста. Щом не сме на първо място, ясно е, че има какво да се подобрява и на всяко ниво в клуба. Собствениците държат всяка година да се борим за титлата и, ако можем, да вземем и Купата – това са приоритети, които са били винаги в ЦСКА заедно с добро представяне в евротурнирите. Надявам се тази година вече да успеем да вземем и трофей.“

Стоилов коментира и изказването на бившия капитан на „армейците“ Николай Бодуров, че проблемът на клуба е наличието на прекалено много шефове.

„Доколкото знам, той няма средно образование завършено, камо ли висше по мениджмънт и управление на футболен клуб или на друго, така че не мисля, че той е човекът, който ще дава мнение как да се управлява футболен клуб ЦСКА и даже и отношение да взима по темата. На това момче аз му дадох път в българския футбол, а той направи такива глупости, че… Но това е всичко до интелект.“

Стоилов коментира и решенията на БФС за спиране на Втора лига. Това означава, че от следващия сезон в елита ще играят два отбора с името ЦСКА.

"Доколкото знам, мерките срещу тях са предприети. Съдебни. Да не могат те да използват абревиатурата, емблемата. Обаче в България явно всичко е възможно...“, заяви той и добави:

„Чисто маркетингово ние имаме огромни резерви. Там имаме много къде да се развиваме. Но кое по-напред за тези 3-4 години - дали да се изгради базата като Панчарево, дали да се купи емблемата – имаше много други неща, по-спешни в това нещо, което се извърши от клуба, така че ще дойде и този момент да се подобри маркетингово и да вървим напред, като клуб да се развиваме.“