на живо

Стойка Кръстева донесе втора квота за Токио за българския бокс

Тя се класира на полуфиналите на олимпийската квалификация в Париж

Lap.bg

Двукратната европейска шампионка (2014 и 2018 г.) по бокс Стойка Кръстева си осигури участие на олимпийските игри в Токио, които ще се проведат през лятото на 2021 г. 

Българката успя да се класира за полуфинал в своята категория до 51 кг на квалификацията в Париж, след като победи Светлана Солуянова от Русия. Ръката на българката беше вдигната победоносно след единодушно съдийско решение.

Снимка: Lap.bg

В началото на мача и двете боксьорки подходиха внимателно. Солуянова опитваше да използва предимството на по-дългите си ръце и да държи Кръстева на разстояние, а точни удари почти липсваха. 

Кръстева показа по-добър контрол през втория рунд и диктуваше темпото на ринга. Тя избягваше майсторски ударите и успя да пласира няколко крошета. 

В заключителната част българката не позволи на своята опонентка да реализира свирепите си атаки и закономерно Кръстева беше обявена за победителка. Това ще е нейно второ участие на Игрите след Лондон 2012.

Снимка: Lap.bg

По-рано през деня Петър Белберов (над 91 кг) победи с единодушно съдийско решение ирландеца Гитис Лисинскас и се класира за четвъртфинал. Той е само на победа от квота за Игрите в Токио.

Утре (6 юни) на ринга във френската столица ще се качат още Станимира Петрова (категория до 57 кг) срещу британката Артингстал, както и Радослав Панталеев (категория до 91 кг), който ще се изправи срещу испанеца Емануел Рейес. При победа те също ще си подпечатат визите за Токио.

Даниел Асенов също има квота за олимпийските игри. С визата на Кръстева визите на България за най-важния спортен форум на планетата стават 28 (плувецът Антъни Иванов покри норматив в две дисциплини).