на живо

Стойка Кръстева: За мен беше най-лесно да прекратя спортната си кариера

"Българският бокс печели страхотен треньор", категоричен е Борислав Георгиев

Лесно ли е да сложиш край на спортната си кариера? Особено като си вкусил от "Най-сладкото"? За златната олимпийска медалистка по бокс от Токио Стойка Кръстева се оказва лесно да слезе от ринга и да застане от другата страна, започвайки своята треньорска кариера. 

Решението тя взима заедно с треньора си Борислав Георгиев и съпруга си Борил.

"При мен беше най-лесно. Много добре знам какво ми е коствало назад във времето, за да стигна до тук. За мен лично това е най-подходяшият момент да сложим край на състезателната кариера и начало на треньорската. Събрахме се и обсъдихме "За!" и "Против!" кое е по-добре - да изкараме световното първенство или сега да прекратим. Те радушно подкрепиха моето предложение, защото световното е през декември и това означаваше, че трябваше да съм на пълни обороти в залата, а хвърлихме доста енергия, за да бъдем на ниво на олимпийските игри. Може би нямаше да сме на 100% готови за световното първенство", обясни Кръстева, която е и единствената българка, печелила медал в бокса на олимпийски игри.

"Да гледаме по-философски - българският бокс печели страхотен треньор. Още след края на финалния мач казах, че най-доброто решение е Стойка да прекрати своята кариера и да остане завинаги на върха", добави треньорът ѝ.

Освен на треньорската си кариера, Кръстева ще може да посвети и повече време на семейството си. Докато се боксира на ринга, именно Борил е най-голямата ѝ подкрепа.

"Най-щастлив съм след като взехме олимпийското злато. Това беше и моя голяма мечта. За това се постарах да я върна в бокса с колкото се може мои усилия. Те са тренирали заедно, за да стигнат до това нещо. Факт е, че след като приключи всичко успешно, аз ѝ казах, че ще я подкрепя като спре с бокса и няма да я карам да продължава. Тя е на възраст, на която е време да обърне внимание на нас като семейство. Тя много обича да е треньор и да предава това, което може, на децата. Тя много иска те да последват нейния успех", заяви той.

Кръстева е категорична, че ще опита да предаде на момичетата, тръгнали по нейния път, колко са важни добрата дисциплина и трудолюбието по пътя за постигане на мечтите.

"Бих заложила на строгост и справедливост. Със сигурност е трудно. Спортът е постоянно лишения. След влизането в медалите всички в България се радваха, а аз изкарах на 50 милилитра вода, което беше много тежко. Моят съвет е да бъдат трудолюбиви, да не спират да мечтаят, да се борят - без значение колко време и през какви препятствия ще трябва да преминат. И да следват мечтите си, докато станат реалност. На нас ни бяха необходими 22 години да се осъществи тази мечта, така че... да бъдат търпеливи и упорити", каза тя.