на живо

Страх от ебола в Борусия Дортмунд

Треньорът Клоп притеснен за своя играч Обамеянг

Треньорът на Борусия Дортмунд, Юрген Клоп, даде традиционната си пресконференция преди поредния шампионатен мач в Първа Бундеслига. Любопитното  бе, че в основна тема в нея се превърна, не предстоящото завръщане в отбора на доскоро контузените Ройс, Гюндоган и Мхитариян за мача с Кьолн, а темата за разпространението в Африка на болестта ебола.

Както е известно в състава на Борусия играе Пиер- Емерик Обамеянг, който е национал на Габон. ФИФА е планирала за месец януари провеждането на турнира за купата на африканските нации. По този повод треньорът Клоп изрази недоумение от категоричността, с която отговорните фактори в световната футболна централа се изказват по въпроса за сигурността на границите в Африка и мерките за предотвратяване разпространението на опасния  вирус.

Клоп призна, че ръководството на Борусия Дортмунд е изпратило писмо до футболните шефове в Габон с молба, да не викат Обамеянг в националния тим.

Ясно е обаче, че ФИФА си прави някакви сметки за финансовите приходи най- вече от телевизионни права за този турнир през януари. Очевидно е, че провеждането му ще е безотговорно, защото няма как да се гарантира, че заразени с вируса фенове няма да отидат да гледат мачовете, където и да се провеждат те.

Междувременно страната домакин Мароко излезе с декларация, че иска да се откаже от домакинството на този турнир, заради  опасно разпространилата се болест ебола.