на живо

Субашич винаги играе за двама

Вратарят все още се обвинява за смъртта на свой добър приятел

Reuters

Вратарят Даниел Субашич е един от големите герои на Хърватия от началото на световното първенство по футбол. През последния месец той си изгради репутация на експерт по спасяването на дузпи, отразявайки четири удара от бялата точка в Русия.

Зад мотивацията му обаче се крие една ужасна трагедия.

През 2008 г. в злощастен инцидент загива неговият съотборник и много близък приятел Хървойе Чустич. По време на мач на родния "Задар" вратарят подава дълга топка към полевия играч, но той губи баланс и се удря в бетонна стена, разположена покрай игрището. Футболистът веднага е откаран в болница и претърпява операция на мозъка. Пет дни е в медикаментозна кома, но състоянието му се влошава и на шестия ден губи битката за живота си.

Стражът все още се обвинява за смъртта на Чустич, който завинаги остава на 24.

"Питах се защо трябваше да подам точно на него. Наложи се да си дам почивка. Отидох до Щатите, но не можех да спя. Будех се в тъмното и продължавах да си задавам въпроси. А ако бях насочил топката в центъра на терена? Затова реших по време на всеки мач до края на кариерата си да нося фланелка с неговия лик. Правех го в "Задар", в "Хайдук" и "Монако". Носил съм я в Лига Европа и Шампионската лига, както и с националния отбор.

След срещата с Дания от 1/8-финалите на Мондиал 2018, 33-годишният Субашич си свали екипа и показа тениската в памет на приятеля си. ФИФА обаче го предупреди да не прави повече така или ще последва наказание.

"Не ми пука. Нося я от дълго време и винаги ще го правя!", твърдо заяви той.

Снимка: Reuters

Остана само един мач до края на световното първенство - финалът срещу Франция, а Даниел Субашич мечтае да вдигне трофея, за да го посвети на приятеля си Хървойе Чустич.