на живо

Суперкупата на Испания, която принадлежеше на Ева Перон

Бившата първа дама на Аржентина подарява трофея на Футболната федерация на страната

Getty Images

"Не плачи за мен Аржентина! Истината е, че никога не съм те напускала..." - представяте ли си как Мадона изпълнява песента от световноизвестния мюзикъл "Евита"?

Днес в тази история ще намесим... футбола. И по-точно Суперкупата на Испания! Може да гледате двата полуфинала в турнира: "Реал" Сосиедад - "Барселона" и "Реал" Мадрид - "Атлетик" Билбао съответно на 13 и 14 януари от 22:00 ч. Финалът е на 17 януари от 21:30 ч. отново по bTV Action.

Суперкупата на Испания е един от най-важните турнири в страната. Официално той се провежда от 1982 г. насам. 

Преди повече от 70 години обаче започва традицията един срещу друг да се изправят шампионът и носителят на Купата на генералисимуса (в момента турнирът носи името Купата на краля). 

Тези мачове нямаше да бъдат възможни без... първата дама на Аржентина. Единствената, шармантна, неповторима Ева Перон! 

Снимка: Getty Images

През 1947 г. се ражда турнирът "Купа на Ева Дуарте" (както е моминското име на известната красавица). Той продължава традицията на Купата на шампионите (1940, 1941 г.) и Златната купа на Аржентина (наименуван така заради добрите отношения между двете страни). 

Предложението идва от аржентинския посланик в Испания д-р Педро Радио и е прието доста радушно от местните. Ева, чиято история познаваме и от мюзикъла и филма с Мадона "Евита", е на почит в страната, тъй като в тежкия период след Втората световна война, родината ѝ е един от най-големите доставчици на месо и зърнени храни в Европа.

През 1947 г. Перон прави знаковата си визита на Стария континент. Тя посещава Франция, Италия, Ватикана и Швейцария. В Испания пристига с... купа. И я дарява на футболната федерация. 

Днес този трофей се пази в музея на "Барселона" - отбора, печелил най-много купи от турнира (3 - две от тях по право, след като осъществява дубъл). "Валенсия", "Атлетико" Мадрид, "Реал" Мадрид и "Атлетик" Билбао имат по една победа в решителните мачове.

Снимка: Getty Images

Купата на Ева Дуарте се раздава до 1953 г. - година след смъртта на първата дама на Аржентина, спряла дъха на целия свят.

Традицията шампионът и носителят на Купата на Испания да играят един срещу друг е подновена през 1982 г. и така до днес, когато тръпнем в очакване за нови футболни емоции.

До сезон 2019/2020 носителят на Суперкупата в страната се определяше след два мача между шампиона и победителя в турнира за Купата на краля. Те играеха при разменени домакинства. 

Снимка: Getty Images

След това местната футболна федерация реши да разнообрази формата. Днес мачовете са 3 - два полуфинала и финал. В тях участие взимат шампионът, вицешампионът и финалистите в турнира за Купата на краля. 

През миналата година надпреварата се проведе в Саудитска Арабия. За тази чест домакините платиха 120 млн. евро. 

Този път, предвид пандемията и ограниченията в пътуването, турнирът ще се проведе в Малага. Южната испанска провинция ще отвори вратите си за мачовете, които пък ще се играят при строги противоепидемични мерки.

Гледайте срещите от турнира за Суперкупата на Испания пряко по bTV Action!

"Реал" Сосиедад - "Барселона", 13 януари, 22:00 ч.
"Реал" Мадрид - "Атлетик" Билбао, 14 януари, 22:00 ч.

Финалът е на 17 януари от 21:30 ч.