на живо

Шампионите на Иван Абаджиев скърбят за своя ментор

"Светът на щангите никога повече няма да бъде същото място без теб", написа трикратният олимпийски шампион Халил Мутлу

Новината за кончината на треньора на ХХ век на България - Иван Абаджиев, предизвика вълна от съпричастност в социалните мрежи. Наричаният Папата на щангите специалист, под чието ръководство българският отбор по вдигане на тежести спечели 12 олимпийски титли и повече от 100 медала от световни и европейски първенства, почина на 85 години днес (25 март) в Германия, където живееше при своята дъщеря Ангелина. 

Първи за кончината на легендарния треньор съобщи световният шампион в три категории Златан Ванев. Той се позова на информация от дъщерята на Абаджиев.

"Най-великият треньор", кратко коментира Ванев, публикувайки снимка на него, Абаджиев и световния шампион от 1998 г. Пламен Желязков.

Последният българин, спечелил медал във вдигането на тежести на олимпийски игри (бронз от Атина 2004) - Величко Чолаков, не пропусна да изрази съболезнованията си във "Фейсбук".

Емоционален беше и 3-кратният олимпийски, 5-кратен световен и 10-кратен европейски шампион на Турция - Халил Мутлу. Роденият в България тежкоатлет е откритие именно на Абаджиев и тренира под негово ръководство преди Възродителния процес. 

"Благодаря за вярната ти служба към всички нас, по света. Светът на щангите никога повече няма да бъде същото място без теб. Спи спокойно вечния си сън, Старши. Почивай в мир.", написа Мутлу.

Една от най-близките приятелки на Абаджиев и бивш треньор на националния отбор по вдигане на тежести за жени - Кристиана Колева, публикува няколко снимки с него и написа "Старши ти винаги ще бъдеш до нас. Поклон"