на живо

Светът в очакване на жребия за Мондиал 2018

Днес стават ясни групите на първенството в Русия

Getty Images

Светът е затаил дъх и е вперил поглед в Кремъл! Причината е ясна - днес (1 декември) ще бъде изтеглен жребият за груповата фаза на световното първенство по футбол, което ще се проведе от 14 юни до 15 юли в Русия.

След изиграването на всички квалификации и баражи, всички 32 отбора - участници в Мондиала са ясни. Със сигурност на зрителите ще липсват четирикратният световен шампион Италия, трикратният финалист Холандия и настоящият шампион на Южна Америка Чили, както и САЩ и Уелс.

На този фон два са отборите дебютанти на световни финали - Исландия и Панама.

Всички 32 тима са разпределени в 4 групи, спрямо коефициентите в ранглистата на ФИФА. Домакинът от Русия по право заема място в първа урна.

Разпределението на отборите по урни:
Първа: Русия, Бразилия, Белгия, Германия, Полша, Португалия, Франция, Аржентина
Втора: Мексико, Англия, Испания, Хърватия, Уругвай, Колумбия, Швейцария, Перу
Трета: Иран, Тунис, Коста Рика, Египет, Исландия, Дания, Сенегал, Швеция
Четвърта: Япония, Южна Корея, Саудитска Арабия, Нигерия, Мароко, Панама, Австралия, Сърбия

Жребият ще определи кои отбори ще образуват четворките за груповата фаза. При тегленето му има само едно съображение: в една група не могат да попаднат повече от два отбора от Европа, както и повече от един отбор от всяка от другите зони. 

Церемонията по теглене ще започне в 17:00 ч. българско време, като президентът на Русия Владимир Путин вече потвърди присъствието си. Освен него, в Кремъл ще пристигнат и над 1300 гости, между които Диего Марадона, Кафу, Фабио Канаваро, Гордън Бенкс, Лоран Блан, Диего Форлан, Карлес Пуйол и Никита Симонян.