на живо

Светла Згурова - новото златно момиче на модерния петобой (ВИДЕО)

Българката вече е световна и европейска шампионка до 17 години

Светла Згурова - новото златно момиче на модерния петобой (ВИДЕО)

Светла Згурова е име, което тепърва ще се чува. Българката доминира в една от най-мъжките спортни дисциплини - модерния петобой. 

Згурова вече има две големи титли - от световното и европейското първенство за девойки до 17 години. 

"В началото тренирах само плуване, когато бях на 12 години ме изпратиха на пробно състезание с плуване и бягане. Там станах първа. Една година по-късно започнах да тренирам и стрелба. Изпратиха ме на европейски и от тогава тренирам този спорт. За момента тренирам само 4 спорта от петобоя, от септември започвам и последния. Световната титла беше по-трудна за спечелване, защото е от по-голям ранг, има повече конкуренция и повечето състезатели се готвят за него", заяви тя пред bTV.

Треньор на Силвия е нейната майка Наталия Стоянова, която също се е занимавала със спорт, а сега е преподавател в Националната спортна академия.

"Плуването е една от добрите ѝ дисциплини. Тя започна с него заниманията със спорт. Справя се доста добра. Това е първата дисциплина в модерния петобой. Това е доста комплексен спорт. Още с основаването на модерните олимпийски игри до наши дни този спорт е в този програма. Когато тя започна, не мислехме толкова в перспектива за олимпийските игри", казва тя.

Самата Светла разкри пред bTV, че в кратката ѝ кариера не липсват трудни моменти и дори е мислила за отказване, но желанието за успехи винаги е побеждавало.