на живо

Светослав Дяков: Герой съм в изфабрикуван скандал

"Разменихме си нецензурни думи, но не съм обиждал на расистка основа", заяви капитанът на "Лудогорец"

Lap.bg

Капитанът на "Лудогорец" Светослав Дяков отрече всички обвинения към него в расистки обиди към футболиста на "Оборище" Панагюрище Ели Маркес.

Бразилецът заяви, че по време на второто полувреме от срещата от Втора професионална лига е бил наречен "маймуна". В изявление на официалния сайт на "Лудогорец" Дяков не отрече за разменени нецензурни думи, но заяви, че те не са били на расистка основа. 

Капитанът на националния отбор определи скандала за "изфабрикуван", а атаката към него и клуба за "целенасочена".

Ето и цялото изявление на Светослав Дяков:

Уважаеми привърженици на футбола, уважаеми журналисти,

Тази сутрин с изумление научих, че съм главен герой в един изкуствено създаден скандал, в който освен моето име се споменава и това на уважаван колега. Изключително съм разочарован, че този изфабрикуван скандал бе тиражиран, без да ми бъде дадено правото на отговор, въпреки че винаги съм бил коректен към медиите и никога не съм отказвал интервюта и коментари в качеството ми на капитан на националния отбор и "Лудогорец". Силно съм притеснен, че моята личност се използва, за да бъде опетнено името на шесткратния шампион, чиято капитанска лента нося с гордост. Държа да подчертая, че никога не съм делил хората по цвета на тяхната кожа. Градя отношенията си с колегите според техните качества и характер, а не според тяхната националност.

Конкретно за мача срещу Оборище мога да кажа, че мина в коректен тон, както от страна на противника, така и от страна на нашия отбор. Имаше 3-4 спречквания, които са напълно нормални за всяка среща. В една от тях въпросният футболист започна да ме обижда и псува пръв, а сега се изкарва безобидна жертва. Разменихме си реплики и нецензурни думи, но никога не съм го обиждал на расистка основа. Обвиненията срещу мен в расизъм звучат нелепо. Аз съм капитан на отбор, който е изграден основно от чужденци, част от които сънародници на Ели Маркес. Колегите ме познават. Имал съм конфликти на терена, но не съм си позволявал и няма да си позволя да обиждам колеги на расова основа.

За мен е чест да играя за втория отбор на "Лудогорец", защото се надявам, че с моето присъствие и поведение помагам в израстването на младите футболисти, които се школуват там.

В заключение бих казал, че всичко това ми прилича на целенасочена атака с неясна цел. Но тя няма да ме разколебае мен и "Лудогорец".

Ексклузивно интервю със Светослав Дяков, както и видео от скандалната ситуация ще може да видите в централната спортна емисия новини днес (14 май).