на живо

WADA следи ситуацията с уличените в допинг български плувци (ВИДЕО)

БОК изслуша Светлозар Николов, Здравко Баблаков и Благой Панайотов

WADA следи ситуацията с уличените в допинг български плувци (ВИДЕО)

Световната антидопингова агенция (WADA) следи случая с тримата плувци, уличени в употреба на анаболния стероид станозолол. Това съобщи пред bTV адвокатът на трите момчета - Борис Колев, след изслушване пред Българския олимпийски комитет (БОК).

Светлозар Николов, Здравко Баблаков и Благой Панайотов бяха уличени в употребата на допинг в началото на годината. От федерацията по плуване поискаха изследване на всички хранителни добавки, давани в националния отбор, което не установи наличие на забранени вещества. Адвокат Колев определи делото като сложно.

"Да, WADA със сигурност следи случая, както мога да ви кажа, че всяко едно решение, което ще се вземе от нашата Дисциплинарна комисия подлежи на обжалване от Спортно арбитражния съд в Лозана, така че ако резултатът не е благоприятен за нас, момчетата са готови да стигнат до края.", коментира адв. Борис Колев пред bTV.

"Ние разчитаме, че тук ще се справим и да стигнем до справедливо решение. Надяваме се на пълно оправдаване, но ако бъде някакво наказание, то поне да бъде за кратък период.", добави той.

На изслушването в БОК присъстваха президентът на федерацията по плувни спортове Георги Аврамчев, селекционерът Кристиян Минковски и лекарят на националния тим д-р Любомир Петров.

Снимка: Lap.bg

В края на февруари bTV разкри за 3 положителни проби на Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов. Разследването ни установи и други порочни практики в отбора. Плувците разказаха, че са им били давани хапчета от националния селекционер Кристиян Минковски и лекаря Любомир Петров в пластмасови чашки, без да бъдат уведомявани какво съдържат. 

Баблаков, Николов и Панайотов бяха изслушани от президента на федерацията и треньора, а на запис от срещата, с който bTV разполага, се чува как Георги Аврамчев заявява, че ако е знаел за веществото, е щял да "скрие" плувците от проверка. След първоначално отричане, той призна, че гласът е негов, но само се е опитвал да вдъхне увереност на момчетата.