на живо

Талисмани и аплодисменти като подарък за българските гимнастички от Япония

Фенклубът на момичетата в Мураяма със специално обръщение към грациите

Спортът в световен мащаб е спрян, олимпийските игри бяха отложени с година, но любовта към българските гимнастички не стихва!

В далечна Япония Златните ни момичета имат множество фенове. Те ще трябва да почакат до 2021 г., за да ги видят отново, но това не пречи да ги поздравят по най-топлия и колоритен начин.

Част от фенклуба на момичетата в град Мураяма изпълни традиционен танц с аплодисменти, както и българския химн. 

По този начин възрастните, но млади по дух хора, успяха да предадат любовта си към родните гимнастички.

"Бяхме планирали да дойдем и да ви подкрепим на Световната купа в София на 9 април, но състезанието беше отложено. Ще ви покажем знамето и талисманите, които щяхме да донесем за вас", се казва в клипа.

Момичетата все пак ще получат своя Сарубобо - червена топчица със златна панделка, която да ги предпазва от трудности и лош късмет, макар и по пощата.

"Ще вложим цялата наша обновена енергия и ще ви покажем нашата подкрепа. Подкрепяме ви с цялото си сърце!", казаха от фенклуба преди да изпълнят специален танц с възгласи "Хайде, на'ще!"

Мураяма е важен град за българската художествена гимнастика. Именно там родните грации провеждаха лагер веднъж в годината, за да могат да усетят атмосферата в страната и да са спокойни, когато се впуснат в битката за медали от олимпийските игри.

А в града високо ценят и българския професионализъм в този спорт! Там го демонстрира Антоанета Витале – бивша гимнастичка от националния ни отбор. Тя е европейска вицешампионка с ансамбъла от 1993 г. и златна медалистка на бухалки и обръчи от същото първенство, а в момента е треньорка в Мураяма.

bTV призовава: останете си вкъщи!