на живо

Лекарят на Наим: Продължаваме да търсим донор

Трикратният олимпийски шампион се нуждае от спешна чернодробна трансплантация

Търси се донор доброволец, за да бъде извършена трансплантация на черен дроб на легендарния щангист Наим Сюлейманоглу, съобщи неговият лекар, цитиран днес от електронното издание на в. "Стар".

Трикратният олимпийски шампион, известен като Джобния Херкулес, бе приет по спешност в критично състояние в началото на миналата седмица. Диагнозата му е цироза, а черният му дроб не функционира. 

Д-р Аднан Багръачък, който следи състоянието на спортиста, съобщи още в профила си в социална медия, че Сюлейманоглу е разговарял по телефона с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. 

"Както повечето от вас знаят, един от най-важните спортисти в историята на турския и световния спорт Наим Сюлейманоглу се бори с чернодробна недостатъчност. Благодарение на възможностите на медицината общото му състояние за момента е добро. Вчера той говори по телефона с г-н президента и му благодари за проявеното внимание. Спешно обаче е нужен донор на органи, а времето намалява", заяви лекарят.

Според източници от президентството Ердоган се е запознал със състоянието на щангиста и му е пожелал бързо оздравяване. Сюлейманоглу е благодарил на президента за проявения интерес към неговото здраве.

Наим Сюлейманоглу се нуждае от донор с кръвна група А или 0, който тежи по-малко от 75 килограма и не страда от сериозно заболяване.