на живо

Тенис звезда: Татко ме риташе и плюеше след загуба

Йелена Докич с шокиращи разкрития в биографичната си книга

Бившата звезда на женския тенис Йелена Докич разкри шокиращи подробности от своя живот. Австралийката е била системно малтретирана своя баща. Той я биел, ритал, дърпал за косата и заплювал в лицето след загуба.

Йелена, която достигна до №4 в световната ранглиста и до полуфинал на „Уимбълдън”, описва кошмарните си преживявания с Дамир Докич, който бе и неин треньор, в биографичната си книга, която ще излезе на пазара тази седмица.

„Той ме биеше наистина жестоко - разказва 34-годишната Докич пред австралийското издание „Сънди Телеграф”. - На практика насилието започна от първия ми ден в тениса. И бързо излезе от контрол”.

Когато е едва на 17, тя губи от Линдзи Дейвънпорт в полуфиналите на „Уимбълдън” през 2000 г. Когато се чува с баща си след мача, той я предупреждава да не се прибира в хотела, където е отседнало семейството й. Паникьосаното момиче опитало да преспи в зоната за състезатели в комплекса. В крайна сметка служителите се свързали с нейните агенти и уредили престоя й в друг хотел.

Дамир Докич живее в Сърбия и отказва коментар пред австралийските медии. Откъсите от книгата и видео интервюто на дъщеря му предизвикаха широк дебат как така никой не се е намесил в ситуация на очевидно домашно насилие.

Австралийската федерация подкрепи Докич в желанието й да разкрие истината. От централата се оправдаха, че един от служителите все пак е алармирал властите за случая.

„По това време в тениса имаше много хора, които бяха загрижени на Йелена и искаха да й помогнат. Подадохме сигнал в полицията. Без съдействието на пряко замесените в тези трудни семейни отношения обаче е невъзможно да бъде проведено разследване”, се казва в официална позиция на организацията.

В пика на кариерата на Докич баща й имаше забрана да посещава турнирите на WTA. Той постоянно се замесваше в шумни скандали, като дори обвини организаторите на Откритото първенство на Австралия в нагласяне на жребия през 2001 г. Дамир Докич прекара известно време в затвора заради смъртни заплахи към посланика на Австралия в Белград и за незаконно притежание на оръжие.

Докич започва да тренира на 8-годишна възраст. Семейството й емигрира от Белград в Сидни през 1994 г. През 1998 г. Йелена печели титлата при девойките на Откритото първенство на САЩ и играе за Австралия за „Фед Къп”. Година по-късно изхвърля Мартина Навратилова в първия кръг на „Уимбълдън” и се превърна в най-нископоставената състезателка, отстранявала първата поставена в схемата в надпревара от Големия шлем. През 2001 г. тя приема искането на баща си да се състезава за Сърбия след скандала с жребия на Откритото първенство на Австралия. 

След като достига до №4 през 2002 г., Докич се срива до №600 в ранглистата след серия от контузии и депресия. През 2009 г. изненадващо стига до 1/4-финалите в Мелбърн и разкрива, че от доста време е отчуждена от баща си. Йелена се оттегли през 2014 г. с пет титли на топ ниво.

„Най-много ме нараняваше не физическото, а емоционалното насилие над мен. Когато си на 11-12 години и чуеш всички тези ужасни неща... Наистина е много трудно”.