на живо

Григор Димитров продължава похода си към титлата в Истанбул

Българинът за втори път през тази година е на полуфинал

БГНЕС

Григор Димитров се класира за полуфиналите на турнира в Истанбул, след като елиминира Иван Додиг с 2:0 сета. Победата е под номер 150 за българина в тура. Следващият съперник на хасковлията ще бъде победителят от последния четвъртфинал, противопоставящ Пабло Куевас и Томас Белучи.

Мачът срещу 107-ия в световната ранглиста Додиг започна отлично за Димитров, който проби първото подаване на съперника. Хърватинът обаче бързо отвърна на удара и направи рибрейк. Последва нов пробив на Гришо, чиято преднина стана 3:1. До края на сета двамата тенисисти продължиха да сервират колебливо и допуснаха по още един пробив. В крайна сметка българинът се наложи с 6:4.

Димитров и Додиг подобриха сервисите си в началото на втория сет. В четвъртия гейм обаче хърватинът допусна четвърти пробив в мача, след който Гришо поведе с 3:1. До края на сета Димитров се разконцентрира само в седмия гейм, когато Додиг намали на 3:4, но последва нов пробив на сметката на българина. Това му позволи да сервира за мача. Григор не трепна и узакони класирането си за полуфиналите.

Това бе третата победа на Димитров в третия му мач срещу Додиг. Досега Григор имаше два успеха с по 2:0 сета - в Банкок през 2011 година (6:2, 7:5) и в Индиън Уелс през 2012 (6:1, 6:4).

Ето как се разви двубоят:

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Солидно начало за българина при негов сервис. Димитров спечели гейма на 15

2:0 - ПРОБИВ за Гришо. Димитров поведе с 40-0, след което допусна изравняване. Григор стигна до четвърта точка за пробив и този път не трепна.

2:1 - Слаб сервис-гейм на Димитров. Додиг поведе с 40-0, не се възползва от първата си точка за пробив, но при втората Гришо направи непредизвикана грешка и се стига до рибрейк.

3:1 - ПРОБИВ за Григор. Трети пореден гейм, в който сервиращият не може да спечели подаването си.

4:1 - Димитров затвърди пробива, давайки на противника 2 точки на свой сервис.

4:2 - Додиг за първи път спечели гейм, в който сервира. Хърватинът поведе с 40-0, след което загуби две точки, но не позволи обрат.

4:3 - Хърватинът проби за втори път сервиса на Григор. В най-оспорвания гейм до момента Димитров направи най-зрелищното изпълнение в мача до момента, прехвърляйки своя съперник.

4:4 - Гришо отрази два геймбола, но не успя да се справи с третия и резултатът в сета е изравнен от Додиг за първи път.

5:4 - Най-силният сервис-гейм на българина, в който той записа първия си ас в двубоя.

6:4 - ПРОБИВ за Григор, който му носи и успеха в първия сет. Българинът проби за трети път подаването на съперника в точния момент.

ВТОРИ СЕТ

1:0 - Гришо започна концентрирано втория сет, давайки само 1 точка на своя съперник.

1:1 - Додиг спечели подаването си на 30.

2:1 - Гейм на 0 за Димитров. И двамата тенисисти подобриха значително сервиса си във втория сет.

3:1 - ПРОБИВ за Гришо. Българинът дръпна с 40:0, след което се възползва от втория си брейкбол и направи важна крачка към класиране на полуфинал.

4:1 - Димитров продължава да сервира беузпречно във втория сет и във втори пореден сервис-гейм не даде точка на Додиг.

4:2 - Хърватинът подобри сервиса си и не позволи на Григор да стигне до нови точки за пробив.

4:3 - Додиг поднови интригата в сета с третия си пробив в мача.

5:3 - ПРОБИВ за Димитров. Гришо мигновено направи рибрейк и ще сервира за класиране на полуфинал. Последната точка в гейма бе фантастичен ретур.

6:3 - Григор е полуфиналист! Димитров изоставаше с 15-30 в гейма, но обърна резултата и вече очаква да узнае името на следващия си съперник.

 

В другия полуфинал ще спорят поставеният под номер 1 в схемата Роджър Федерер и аржентинецът Диего Шварцман. Швейцарецът се справи трудно с Даниел Химено-Травер след успех с 7:6 (3), 6:7 (5), 6:3. Малко по-рано Шварцман победи Сантяго Хиралдо с 0:6, 6:2, 6:2.