на живо

Теодор Салпаров пред bTV: С Виктор Йосифов опитахме да върнем опитните (ВИДЕО)

Двамата провели разговор със селекционера Силвано Пранди, но той не променил решението си

Олимпийската квалификация от 9 до 11 август във Варна вече чука на вратата. По-малко от месец остава до най-важното изпитание за мъжкия национален отбор по волейбол. В борба за една единствена квота България се изправя срещу Египет, Пуерто Рико и Бразилия.

Селекционерът Силвано Пранди обаче остави извън състава за квалификацията братята Братоеви, Николай Николов, Николай Учиков и Владислав Иванов, което хваща неподготвени дори волейболистите.

Пред bTV либерото Теодор Салпаров разкри, че той и съотборникът му Виктор Йосифов опитали да разубедят италианския специалист.

 

Снимка: FIVB

"Всички бяхме изненадани. Аз и Виктор Йосифов имахме разговор с него и опитахме, по-точно искахме да върнем – тогава говорехме само за близнаците Братоеви, впоследствие още имена излязоха от опитните, които не са в отбора. Той ни каза неговото становище и ние нямахме какво да направим. Опитахме с Виктор, но той си взе решение, така че продължаваме по този начин.”, споделя Салпаров.

В момента "трикольорите” са на двуседмичен подготвителен лагер в Самоков. За 36-годишният волейболист липсата на опитните може да се окаже прекалено голяма.

"Ще трябва да компенсираме тяхната липса с много, много зверски труд, защото наистина ключови фигури ги няма. Ще трябва да се вложим доста повече, за да може да се надяваме на успех. Момчета, които са сега в националния имат потенциал, но не може да очакваме чудеса от тях. След като ги няма 5-6 от опитните състезатели е много трудно да очакваш резултати от тези момчета. Те не са играли такива мачове на такова ниво, нямат такъв опит, които имат отсъстващите от по-опитните. Затова се изисква много време, много работа и търпение към тях”

Снимка: FIVB

Най-сериозното препятствие за България по пътя към олимпийските игри в Токио ще бъде тимът на Бразилия.

„Няма какво да се залъгваме – Бразилия е фаворит в квалификацията. Ние само можем да излезем печеливши. Излизаме във Варна, даваме всичко от себе си и с помощта на публиката, емоциите –можем да бием Бразилия. Те са и фаворит, не трябва да ни тежи това нещо. Няма пък и да е някаква гибел да не се класираме за Олимпиадата. Всички го искаме, мечтаем за това нещо, но ако се обременяваме, че на всяка цена трябва да се класираме - ще ни изиграе лоша шега"

Снимка: bTV

За Салпаров най-важното до олимпийската квалификация е тимът да намери своето лице, своя отборен дух: "Искам да излезем с едно настроение, с една прекрасна емоция и много заредени за битка. Защото ние знаем, че Бразилия не можем да я бием 3:0, докато тя може да ни бие с 3:0 и то с разлика в точките. Ние можем да я победим само със зверска борба, с тайбрек или с 3:1 в много ключов и завързан мач, както е било през годините”

След лагера в Самоков националите заминават за Белград, където на 24 и 25 юли ще изиграят две приятелски срещи със Сърбия. От 30 юли отборът се мести във Варна, а на 2 и 3 август в зала "Конгресна” ще има контролни срещи и с Иран.

Тагове: