на живо

Тежка група за българските националки на европейското по волейбол

Шампионатът ще се проведе през август и септември в 4 страни

Lap.bg

Женският национален отбор по волейбол попадна в трудна група за европейското първенство, което ще се проведе от 23 август до 8 септември 2019 г. в Турция, Полша, Италия и Словакия.

"Лъвиците" са в компанията на още 5 отбора в първата фаза на шампионата. Тимовете на Турция, Сърбия, Франция, Финландия и Гърция ще спорят с българките за продължаване на осминафиналите. 

Първите четири отбора продължават напред в разпределението на медалите, а град-домакин на мачовете от група "А" ще бъде турската столица Анкара.

В група "В" попаднаха отборите на домакина Полша, Италия, Белгия, Украйна, Португалия и Словения. Срещите ще бъдат в полския град Лодз.

Жребият събра в  група "С" съставите на домакина Унгария, Холандия, Хърватия, Азербайджан, Румъния и Естония. Мачовете ще се проведат в Будапеща.

В  група "D" един срещу друг ще се изправят отборите на домакина Словакия, Русия, Гурмания, Беларус, Испания и Швейцария. Срещите ще се играят в Братислава.

При добро класиране, българският тим ще играе с някой от отборите от група "С".

Женският национален отбор по волейбол има 3 медала от европейски първенства. През 1981 г. "лъвиците" стават шампионки на Стария континент под ръководството на Васил Симов. Националките имат още 2 бронзови отличия - от 1979 и 2001 г.