на живо

Тези, които разбуниха духовете в цяла Европа

За руските хулигани, бруталните кървави мелета са по-приятни дори от секса

Кадър от клип на "Гладиаторите" - част от фракцията на Спартак (Москва) "Фратрия"

51-годишен британец бере душа в интензивното, други 35 са тежко ранени след жестокия побой, който агитката на Англия отнесе от руски хулигани в Марсилия. Кървавото меле се разигра на 11-и юни вечерта, в трибуните на 67-хилядния "Стад Велодром", в самия край на мача между националните отбори на двете страни на Евро 2016. 

150 руснаци прескочиха огражденията на "Велодром" и с особена жестокост вкараха в болница десетки островитяни. Френската полиция призна, че не може да се справи с тази непозната досега група футболни ултраси. Нещо повече. Местните спецчасти дори не са и подозирали какви хора са влезли свободно в страната им уж, за да стискат палци на своите любимци от Сборния.

"Те са много. В Марсилия са над 12 000, а на стадиона бяха 150, които се включиха в боя. Бият се като добре подготвени войници. Повечето са осъждани, лежали са в затвор, имат тежко криминално минало, за което ние не подозирахме", това са само част от оправданията на властите във Франция за допуснатите безредици в Марсилия.

Кадър от клип на "Гладиаторите" - част от фракцията на Спартак (Москва) "Фратрия"

Действително, кои са тези хора? И вие какво си представяте, когато чуете определения като хулиган и ултрас? Може би в съзнанието ви изплуват образи на крайните представители на агитките на Левски и ЦСКА? Или пък в международен план се сещате за вечно пияните и агресивни английски запалянковци?

Руската група хулигани на европейското първенство не е като никоя друга, с която досега са се сблъсквали органите на реда на подобен голям спортен форум. Това са хора, които не само изглеждат стряскащо и всяват ужас. Те са способни на ужасии и го доказаха по безкрупулен начин в Марсилия. 

Снимка: Getty Images

„Лидерът им изтича и атакува фен на Англия в трибуните. Другите веднага го последваха на секундата. Беше брутално. Руснаците не показаха никаква милост и буквално помляха британците”.

Така журналистът на британския „Мирър” Анди Лайнс описва началото на размириците в Марсилия, на които е станал пряк свидетел.

Снимка: Getty Images

Руските хулигани са абсолютно нова порода за европейските власти. В родината им те са отдавна познати, уви, не с добро. Те знаят и защо са във Франция, а последната причина е свързана с футбола. Тяхната цел е друга - бой срещу чуждите, навсякъде, по много, възможно най-брутално, възможно най-често и по всяко време.

В кореспонденциите на Би Би Си от Франция те са разглеждани под името на фракцията Ultra Elite Group. В нея фигурират представители от петте големи агитки, които сформират върхушката на ултрас-културата в Русия. Това са феновете на Локомотив (Москва), Спартак (Москва), ЦСКА (Москва), Динамо (Москва) и Зенит. Всяка от тях има разнопосочно мнение за другата. Някои се мразят открито, други просто се бият периодично като си организират дуели, в които се включват стотици. Ей така, за да докажат кой е по-силен.

Ще разгледаме накратко и сочените за трите най-опасни руски клубни агитки, чиито представители са в градовете Марсилия, Вилньо̀в д'Аск и Тулуза, където Русия ще изиграе мачовете си от груповата фаза на турнира. Ултрасите разбира се са готови да нахлуят и в много други френски градове.

Братята от „Фратрия” – Спартак (Москва)

Спартак (Москва) винаги е бил клубът с най-многочислена публика в Русия – някога публиката е била просто маса редовни привърженици, но днес е нещо по-различно.



На 22 май 2005 г. лидерите на ултрас фракциите на Спартак „Гладиаторите”, “Hard Gang Moscow” “Storm Squad”, “Mad Butchers” и много други решават да положат основите на ултрас течение със силни елементи на хулиганство, наречено „Фратрия” (или „Братство”).

Лидерите на по-старите групи създават инициативен фронт. Фронтът събира няколко групи от по 20 човека, които отговарят за реда в сектор „Б” на клубния стадион „Лужники”, любимото място на ултрасите на Спартак.

Секторът започва да изглежда добре. Феновете създават страхотни хореографии на домакинските мачове на московския тим, но успоредно с това омразата им към ЦСКА (Москва) и Зенит и желанието им за побоища просто не ги оставят на мира.

И така важна част от съществуването на „Фратрия” стават боевете срещу агитките на горепосочените отбори, срещу други агитки или срещу полицията. 



„Бригадирите” от Санкт Петербург – Зенит

Снимка: Getty Images

Ултрасите от „Бригадири Новгород” освен, че си падат по боя са и крайни расисти. Преди 3 години феновете изискаха от отбора на Зенит да бъде съставен само от играчи със славянски и скандинавски корени. Тимът от Санкт Петербург понастоящем е единственият водещ руски отбор, в който не се състезават футболисти от Африка или с африкански корени.

Въпреки че често могат да забелязани голи до кръста в сектора си на стадион „Петровски”, „Бригадирите” си имат специални фланелки - признание на фракцията, до които случаен човек не може да стигне.  Според информация в ултрас форума „Ултрас Тифо” – фланелките се заслужават.

И се заслужават само по един начин:


„Армейците” от „Ярославка” – „ЦСКА Москва”


Най-голямата фракция в агитката на московския ЦСКА е „Ярославка”. Една от песните на ултрасите красноречиво гласи: „Ярославка управлява света, хей, хей!”

Те наистина искат да управляват – чрез бой. Използват оръжия, ножове, бутилки и всичко налично.

Фенове създадоха интересен документален филм за „Ярославка”, в който участват двама членове на фракцията.

Боят е по-приятен от секса. Толкова много адреналин влиза в кръвта... Мозъкът ти започва да работи съвсем различно, цялото ти тяло работи различно. Когато е студено, мозъците на някои ултраси буквално замръзват, много от тях не си спомнят нищо от мелетата. Много напълно изгубват контрол”, разказват феновете във филма.

Меле с участието на „Ярославка”:

 

Документален филм за фракцията:

Руските агитки
обожават да се бият помежду си, но сега е по-различно. Лидерите на фракциите вече заплашиха всички преди Евро 2016, че на турнира те ще се съберат като в един юмрук и така разногласията им ще останат заключени само в рамките на родината.

Руските хулигани даже си имат няколко "надъхващи" песни, една от които е в изпълнение на LITTLE BIG.

Цялата тази информация само загатва на какво са способни руските хулигани, изправили косите на цяла Франция. Днес те са във Франция, за да представляват Русия на международната сцена и изглеждат още по-опасни, защото силите им са обединени.